Hlavní obsah

Rudé náměstí a Kreml chtějí vyškrtnout ze seznamu UNESCO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výbor světového dědictví Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) je krajně znepokojen stavem moskevského Kremlu a Rudého náměstí. V Kremlu se provádějí neschválené úpravy a ruské úřady prý dlouhodobě s UNESCO nespolupracují.

Foto: Profimedia.cz

Kreml. Ilustrační foto

Článek

Moskevské architektonické perly mohou příští rok skončit mimo seznam světového kulturního dědictví. Ruský deník Izvestija o tom informovala památkářka Irina Zaiková ze Svazu ruských architektů.

Kreml se nachází v nejstarší části Moskvy. Za jeho hradbami stojí významné kostely a jiné stavby duchovní, historické a kulturní hodnoty. V tomto tradičním sídle ruských vládců má také sídlo prezident Ruské federace.

Rusko má stejně jako ostatní státy povinnost podávat výboru UNESCO zprávy v pětiletých intervalech. V roce 2007 žádal výbor ruskou stranu o plán péče o ruskou kulturní památku číslo jedna. Odpovědi na otázky ale dosud nedostal.

Rozhodne se příští rok

Ruští památkáři musí sestavit kompletní zprávu s nástinem dalších akcí, a to do 1. února 2013. Výbor poté definitivně rozhodne o setrvání Kremlu a Rudého náměstí na seznamu světového kulturního dědictví.

"V současné době se realizují tři stavební úpravy, jedná se o stavbu technické budovy a dvou dalších nových budov. Rozšiřuje se taky prostor vstupních turniketů v jednotlivých objektech. Zásahy jsou porušením všech pravidel ochrany světového kulturního dědictví," myslí si Natalja Samoverová z občanského sdružení Archnadzor. Podle ní navíc ani jeden z projektů nemá potřebný souhlas UNESCO.

V Rusku neexistuje centrální organizace, která by se správou rozsáhlého objektu zabývala. Pravomoci jsou rozděleny mezi Muzeum Moskvy, Muzeum Kremlu a kremelskou správu, tři instituce sídlící v kremelských zdech.

Kancelář prezidenta míní, že stavby v Kremlu probíhají se souhlasem všech zainteresovaných místních orgánů. "Potřebuje-li UNESCO nějakou dokumentaci, mělo by si ji vyžádat na patřičných místech. Například na ministerstvu kultury," sdělil Viktor Chrekov z prezidentské kanceláře.

"Znepokojené" UNESCO

Na ministerstvu kultury podle vyjádření zodpovědného pracovníka o všech projektech vědí a sledují je. Současné stavby se podle něj netýkají přímo památkově chráněných budov. "Pokud náš metodický tým uzná, že je něco v nepořádku, projekty změníme," řekl šéf sekce státního dozoru ministerstva kultury. UNESCO je podle něj neustále "znepokojeno", ale své materiály příští rok dostane.

"Projekty by UNESCO mělo odsouhlasit před začátkem realizace. Za porušování pravidel si Rusko může vysloužit tvrdé sankce, včetně vyřazení Rudého náměstí a Kremlu ze seznamu světového kulturního dědictví," varuje Zaiková.

Kreml a Rudé náměstí figurují na seznamu památek od roku 1990. Experti UNESCO před několika lety například zabránili budování přistávací plochy pro vrtulník v historickém objektu Kremlu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám