Hlavní obsah

Rozloučení s Landovským bude 17. října v kostele sv. Ignáce

Poslední rozloučení s hercem, dramatikem a signatářem Charty 77 Pavlem Landovským se uskuteční v pátek 17. října v kostele sv. Ignáce na Karlově náměstí v Praze. Chrám bude přístupný od 11.00 do 12.30 hodin. Rodina žádá veřejnost, aby se zdržela vhledem k pietnímu charakteru situace fotografování, tlumočil mluvčí Národního divadla v Praze Tomáš Staněk.

Foto: René Fluger, Martin Štěrba, ČTK

Pavel Landovský na snímku z roku 2011

Článek

Následný obřad bude určen pro uzavřenou společnost - rodinné příslušníky a přátele zesnulého.

Landovský zemřel 10. října ve věku 78 let. Byl jedním z nejoblíbenějších herců 60. let. Po neúspěšných pokusech o přijetí na DAMU začínal jako elév v mimopražských souborech. Od poloviny 60. let byl 11 let členem pražského Činoherního klubu. Zahrál si mimo jiné ve snímcích Ostře sledované vlaky, Marketa Lazarová, Svatba jako řemen a Utrpení mladého Boháčka.

Nucený ústup ze slávy mu přinesla 70. léta. Vedle jeho odporu k nastupující normalizaci k tomu přispěl jeho zvyk říkat, co si myslí. Přitížilo mu i jeho přátelství s Václavem Havlem. Poté, co jako jeden z prvních podepsal Chartu 77, už mohl hrát jen neveřejně, například v bytovém divadle Vlasty Chramostové. S Havlem také natočil záznam jeho Audience. V roce 1978 jej komunistický režim donutil opustit republiku. Žil v Rakousku, kde se stal členem vídeňského Burgtheateru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám