Hlavní obsah

Royal Russian Ballet představí Prokofjevova Romea a Julii

Právo, kul, jaš

V první polovině prosince se v Praze, Brně a Ostravě představí ruský Royal Russian Ballet. Do České republiky přijede s tradičním představením Sergeje Prokofjeva Romeo a Julie. Show doprovodí živá hudba v podání domácího Českého národního symfonického orchestru.

Foto: archív Royal Russian Ballet

Royal Russian Ballet přiveze do České republiky slavné dílo.

Článek

Royal Russian Ballet je věrný odkazu klasické ruské baletní školy a tančí originální choreografie nejznámějších ruských a světových umělců. Skvělé baletní výkony tanečníků jsou to, co dělá dobré jméno souboru po celém světě.

Anatolij Kazatskij, umělecký ředitel a producent souboru, říká: „Kvalita souboru je především v dobrém výběru tanečníků, kteří jsou na vysoké úrovni a zároveň jsou schopni na sobě ještě dál pracovat a rozvíjet se. Chceme dělat čest ruské baletní škole. Všichni tanečníci z Royal Russian Ballet jsou si toho vědomi a tvrdě na sobě pracují.“

Balet Romeo a Julie, složený na motivy slavné divadelní hry Williama Shakespeara, je nejznámějším dílem jednoho z největších ruských skladatelů Sergeje Prokofjeva. Ve své době byly jeho hudba a pojetí baletu opravdovou revolucí a velká ruská divadla váhala s uvedením baletu Romeo a Julie na scénu.

Nakonec donutili Prokofjeva k dopsání šťastného konce díla, ale ani to nestačilo a divadla od jeho uvedení ustoupila. Díky odvaze a především talentu českého choreografa Iva Váni Psoty se světová premiéra Prokofjevova baletu Romeo a Julie uskutečnila 30. prosince 1938 v Brně.

William Shakespeare napsal milostnou tragédii Romeo a Julie již v roce 1595. Od té doby bylo toto téma zakázané lásky Romea a Julie nesčetněkrát zpracováno jak činohrou, tak baletem. Prokofjevovo hudební pojetí však patří k vrcholům baletní tvorby.

Royal Russian Ballet: Romeo a Julie

13. 12. Kongresové centrum Praha

15. 12. BVV Brno

17. 12. Multifunkční aula Gong, Ostrava

18. 12. Incheba Expo Bratislava

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám