Hlavní obsah

Rolling Stones změní život Prahy

PRAHA

Největší letošní koncertní událost, vystoupení Rolling Stones, ovlivní život stověžaté matičky měst. Legendární soubor totiž v neděli 27. července nebude hrát jako při předchozích návštěvách na Strahově, ale na Letné, kde se očekává podle policejních zdrojů asi osmdesátitisícová návštěva.

Foto: Ilustrační foto PČR
Článek

V oblasti Letné bude omezena doprava. Už od soboty od 18:00 bude pro individuální dopravu uzavřena ulice Milady Horákové mezi Letenským náměstím a ulicí Svatovítskou. V den koncertu bude od 4:00 uzavřena Letenská pláň i pro hromadnou dopravu. V neděli 27. července pak může být v závislosti na hustotě provozu uzavřeno nábřeží E. Beneše od Klárova až po Štefánikův most a přibližně od 12:00 dojde i k uzavření Letenského tunelu, kudy budou chodit diváci. Policisté proto doporučují řidičům, aby zvolili objízdnou trasu kolem Pražského hradu nebo ulicí Na Valech.

Policisté však nebudou jen řídit dopravu. O bezpečnost se budou starat především policisté z obvodů Prahy 7, 6 a Prahy 1, a policisté ze speciální pořádkové jednotky. Nasazeni budou psovodi, jízdní policie a policisté z pohotovostní motorizované jednotky.

Na koncert metrem nebo tramvají

Vzhledem k omezeným možnostem parkování pořadatelé doporučují používat prostředků hromadné dopravy, především trasu metra A. Vzhledem k tomu, že stanice Hradčanská by mohla být přetížena, je možné vystoupit i na stanici Malostranská. Z trasy B lze vystoupit na náměstí Republiky, na trase C je nejblíže stanice Vltavská.

Dopravní omezení se budou v neděli týkat i tramvají, linky číslo 1, 8 a 25 budou v úseku Hradčanská - Strossmayerovo náměstí odkloněny přes Malostranskou a Nábřeží kpt. Jaroše. Linka číslo 26 pojede v úseku Hradčanská - Masarykovo nádraží přes Malostranskou, Dlouhou třídu a Nám. Republiky. Mezi Strossmayerovým a Letenským náměstím pojedou náhradní autobusy X-1.

Na nábřeží bude zřízena dočasná zastávka Letenský tunel. Jím budou proudit davy diváků na koncert. Ve speciálně zřízené zastávce budou od 14 hodin stavět pravidelné tramvajové linky 5, 12, 14 15 i odkloněné linky 1, 8, 25 a 26, z nichž lze vystoupit i na Hradčanské.

Pozor na video

Vzhledem k tomu, že je zakázáno si pořizovat na koncertu zvukové i obrazové záznamy, není možné si vzít na Letnou videokamery, fotoaparáty, ani nahrávací walkmany nebo diktafony. Do areálu tané nebude možné vnášet předměty, které by mohly být považovány za nebezpečné. Většinou se u vchodu odebírají i láhve s pitím včetně plastových.  

Na koncertě bude 150 zdravotníků včetně lékařů a v prostoru areálu bude přistaveno osm sanitek.

Návrat z show

Po ukončení koncertu bude provoz metra na všech linkách posílen, spoje budou jezdit v intervalu 2 - 5 minut, a v případě potřeby i prodloužen do 00:15, pro nástup ovšem budou otevřeny jen stanice Hradčanská, Malostranská, Staroměstská, Nám. Republiky a Vltavská a mezi linkami nebude možné přestupovat. Posíleny budou v noci i některé autobusové linky navazující na metro a vedoucí nejen do sídlišť na okraji města, ale také do středočeských obcí.

Lidé ze vzdálenějších měst mohou využít třech zvláštních vlaků: v 0:47 pojede jeden z Hlavního nádraží do Českých Budějovic, v 1:10 ze Smíchova do České Třebové, kde bude možné přestoupit na spojen do Ostravy i Brna, a v 1:35 ze Smíchova do Plzně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám