Hlavní obsah

Robert Pattinson je Miláček

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miláček Guye de Maupassanta patří k největším literárním klasikám, nová britsko-francouzská adaptace režisérů Declana Donnellana a Nicka Ormeroda není první a určitě ani poslední. Mladší diváci si ji zřejmě zapamatují jako „tu s tím upírem“, protože režiséři vyslali do hlavní role Roberta Pattinsona ze známé ságy Twilight, oblíbené mezi mládeží školou povinnou.

Upoutávka na film Miláček (v kinech od 22.03.2012)Video: Bontonfilm

 
Článek

Obsazení dívčího idolu bylo taktické z hlediska přilákání mladšího publika do kin, ale netaktické z hlediska očekávaných recenzí. Letmý pohled do světového tisku stačí na získání poměrně nelichotivého obrázku. Hlavní roli mohl dostat vyzrálejší herec, Pattinson  hraje více, než je nutno, shodují se povětšinou. Až tak špatný ale není.

Samolibost a krutost postavy se mu vcelku daří zprostředkovat. Jeho mladíček Georges Duroy se snaží proniknout mezi pařížskou smetánku 19. století. Nemá však vzdělání, ani moc talentu. Zkouší to tedy přes svádění dobře situovaných dam. Dostane se k práci politického redaktora, ač neumí psát, a odhaluje pozadí třpytivého světa vyšší buržoazie, politiky a tajných kšeftů.

Z povrchního veselého hocha se postupně stává stále větší zrůda, která se přetvařuje úplně ve všem. Použité milenky odhazuje hned, jak vyčerpá jejich finanční potenciál, jenže stále nemůže být šťastný, protože ho žene jen závist a vztek. Je to postava trochu jednorozměrná, nicméně ne úplně nereálná.

Jednu z milenek hraje velmi pěkně Christina Ricciová, slušně i Uma Thurmanová. Kristin Scott-Thomasová poněkud hystericky přehrává, ale podle starších filmů této zkušené herečky odhaduji, že to nebylo z její hlavy (snad přání režie).

Miláček má rozhodně spád, dobře pracuje s klasickou hudbou a dal by se označit za napínavý thriller. Divačky určitě ocení také kostýmy, vypiplané účesy a interiéry. Celkově žádný zázrak, ale slušné kostýmní drama.

Celkové hodnocení: 65 %

Reklama

Výběr článků

Načítám