Hlavní obsah

Robert Glasper a experimenty s (ne)hity

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký muzikant a producent Robert Glasper si vytvořil dvě „kariéry“, jednu jako akustický jazzman v triu a druhou pod značkou Robert Glasper Experiment, která poměrně dobře vystihuje rozmanitý zvuk skupiny.

Foto: Universal

Robert Glasper Experiment: Black Radio 2

Článek

Glasper se začal seznamovat s hudbou v americkém kostele, což je u něj slyšet dodnes, od kostelní hudby ale odešel k jazzovému pianu a také k elektronice. Za album Black Radio (2012) si odnesl Grammy v kategorii R album. Pak přišel s novým albem Black Radio 2.

Je to pop music – a současně není. Rozmáchlá pop-gospelová dojemnost se spojuje se sladkými vokály neosoulu, ale komerčního posluchače „zradí“ jazzovým viděním světa, kroucením harmonie do tvarů, jaké se od mainstreamu neočekávají. Záliba v elektronice tomu dodává další rozměr – přibližuje nahrávku k acid-jazzovým a trip-hopovým legendám z přelomu století.

Na pozadí jazzového piana a programovaných bicích se představují prvotřídní hostující zpěváci a zpěvačky jako Brandy, Jill Scott, Dwele, Norah Jones a Emelli Sandé. Tato jména bývají spojována se středoproudovými hity, Black Radio 2 ale hity neobsahuje, tvořit je nebylo záměrem. Deska přesto plyne nesmírně příjemně.

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Výběr článků

Načítám