Hlavní obsah

Richard Krajčo se jako Richard III. vrací na prkna Národního divadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Po téměř sto letech se do Národního divadla v Praze vrací Shakespearova tragédie Richard III. Titulní roli, kterou v roce 1911 ztvárnil Eduard Vojan, svěřil šéf činohry a režisér Michal Dočekal Richardu Krajčovi.

Článek

Tragédii, která proslula jako brilantní studie iracionálního zla, Dočekal označuje za krásnou hru o strašných věcech, atraktivní a přitažlivou. Už proto, že hrůza a násilí přitahují. "Chtěl jsem udělat inscenaci střídmou v teatrálních prostředcích, soustředěnou na text a herce, i když některé pobídky v textu nelze ignorovat," řekl Dočekal. Text podle něj nebylo třeba aktualizovat; nechtěl ho změkčit, nic k němu přidat a co nejméně ubrat.

Krajčo se prý dostal na hranici svých možností. "Z role jsem měl radost, ale její obtížnost mě zaskočila. Po Hamletovi, kterého jsem ztvárnil v Ostravě, jsem myslel, že mě nic nepřekvapí. Richard je ale těžší, dal mi spoustu nového a jako v počítačové hře mi otevřel dveře do dalších pokojů. Nemohu se dočkat premiéry," řekl.

Richard III. se odehrává za krvavých válek dvou růží, kdy dva mocné rody Yorků a Lancasterů zápasily o moc. I když Shakespeare cituje skutečné dějinné události, historici mu vyčítají mnoho nepřesností. "V případě ústřední postavy zpochybňují téměř vše včetně jeho fyzického postižení či toho, že by se dopustil svévolně vražd, které jsou mu připisovány," uvedla dramaturgyně Daria Ullrichová.

Být věrný Shakespearovi a dnešní řeči se snažil překladatel Martin Hilský. Ústředního hrdinu nevidí jen jako zločince, ale i jako vtipálka. "Je tam ironie, sarkasmus, sebeironie i černý humor. Navíc Richard, když se dere k moci, činí tak s fascinující silou. Je to hypnotizující postava, která diváky vždy svým charizmatem dostane," dodal.

Ve hře se dále objeví Saša Rašilov, Igor Bareš, Iva Janžurová, Jiří Štěpnička, Jana Preissová, David Matásek a Sabina Králová. Premiéra bude 2. března ve Stavovském divadle.

Reklama

Výběr článků

Načítám