Hlavní obsah

Richard Gere: Čína to špatně odhadla, nemůže zničit tibetskou kulturu

Novinky, Stanislav Dvořák

Herec Richard Gere se v indické televizi pustil do Číny. „Čína by musela zabít všechny Tibeťany, aby zničila jejich kulturu, a to neudělají,“ prohlásila hollywoodská hvězda, která se hlásí k buddhistickým myšlenkám.

Foto: Profimedia.cz

Richard Gere

Článek

V nejsledovanější anglicky vysílané zpravodajské televizi NDTV 24×7 Gere řekl, že Čína je těžké místo pro všechny svobodně myslící, pro umělce nebo nábožensky založené, ale zvláště špatné je to v Tibetu. Čína však Tibeťany špatně odhadla, když si myslela, že může podkopat jejich hluboké náboženské tradice a udělat z nich pravé komunisty.

„To se nikdy nestane, celý jejich život se točil kolem buddhismu, kolem jejich učitelů a myšlenek buddhismu. To nemůžou změnit za sto let, dvě stě let, tisíc let, nikdy to nezmizí,“ řekl Gere.

Herec se v Indii zúčastnil desetidenního buddhistického svátku Kalačakra púdža přímo v místě, kde Buddha dosáhl osvícení před cca 2500 lety. Ceremoniál byl zahájen dalajlamou, který žije v zemi od roku 1959, kdy opustil svůj himalájský domov po okupaci čínskou armádou.

Mrakodrapy nezmění kulturu

V posledních letech se několik mnichů zapálilo na protest proti systematickému omezování tibetské kultury, počínšťování Tibetu a násilí na místním obyvatelstvu.

„Je jedno, kolik postaví silnic nebo mrakodrapů, nebo kolik miliónů Číňanů tam přesídlí, nezmění to tibetskou kulturu. To by museli zabít každého Tibeťana,“ míní Gere.

Gere dlouhodobě propaguje buddhistickou filozofii, která se během tisíců let vyvinula v mnoho různých škol. Společným základem všech zůstává odmítání všemocného Boha, dogmat či příkazů, které by platily vždy a všude. Buddhismus zkoumá relativitu činů a poukazuje na směšnost závislosti na materiálních statcích, na těle nebo sexu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám