Hlavní obsah

Režisér Václav Marhoul: Byl jsem v šoku

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká filmová akademie vybrala do širších nominací na Oscary v kategorii mezinárodní hraný film i koprodukční drama Nabarvené ptáče českého režiséra Václava Marhoula. Samotné oscarové nominace, vždy pět v každé kategorii, budou vyhlášeny 13. ledna 2020. Slavnostní ceremonie předání cen se uskuteční 9. února 2020.

Foto: Petr Horník, Právo

Režisér Václav Marhoul

Článek

Jaká byla vaše první reakce, když jste se dozvěděl, že se Nabarvené ptáče dostalo do širší oscarové nominace?

Byl jsem v šoku. Nebyl jsem schopen se nadechnout a neměl jsem slov. A pořád tomu nemohu uvěřit.

V jaké situaci jste informaci obdržel?

V pondělí večer jsme měli představení Vánočné besídky s divadlem Sklep. Po půlnoci mě napadlo podívat se do mobilního telefonu, který jsem měl kvůli představený ztišený. Bylo v něm asi osm esemesek a já si říkal, kdo mi asi takhle pozdě píše. Když jsem je otevřel, zůstal jsem naprosto zkoprnělý.

Lidi, kteří stáli v tu chvíli kolem mě, se mě ptali, co se stalo. Já ale nebyl schopen mnoha slov, zmohl jsem se jen na konstatování, že to není možné. Protože jsem byl asi strašně bledý, měli obavu, jestli se nestalo něco vážného. Když jsem jim řekl, co je obsahem těch esemesek, měli jsme společně radost.

Foto: Bioscop

Hlavní role ve filmu Nabarvené Ptáče se zhostil Petr Kotlár.

Film uspěl už na několika festivalech. Kterého úspěchu si dosud nejvíce ceníte?

Nejcennější bylo, že jsme se dostali do hlavní soutěže festivalu v Benátkách. To je pro mě zatím absolutně největší úspěch.

Americkým distributorem Nabarveného ptáčete je společnost IFC Films. Víte už, kdy se bude film v amerických kinech promítat?

IFC Films ho plánují nasadit v dubnu příštího roku. Premiéra je naplánovaná stoprocentně do New Yorku a Los Angeles. Možná přibydou ještě další velká města. Nemám ale zatím informace, který den to bude.

Zejména zahraniční recenzenti hledí na Nabarvené ptáče optimisticky a někteří mu věští velké úspěchy. Čeho je podle vás film ještě schopen dosáhnout?

Naprosto upřímně říkám, že netuším. Pořád se ale dostávám do situací, které mě mile překvapují.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám