Hlavní obsah

Režisér Jackson: Návrat krále je nejlepší

Novinky, Věra Míšková

Potřetí a naposledy mají čeští fanoušci filmové verze tolkienovské ságy Pán prstenů krásný začátek roku: 15. ledna startuje Pán prstenů: Návrat krále, a sám režisér Peter Jackson o něm tvrdí, že je z celé trilogie nejlepší, nejemotivnější a že se také nejvíc drží podstaty Tolkienovy spisovatelské vize.

Článek

"Jeden prsten vládne všem, jeden všem jim káže. Jeden všechny přivede, do temnoty sváže."

Tato slova (v překladu Stanislavy Pošustové) živila po desetiletí fantazii a utvářela sny více než stovky miliónů čtenářů po celém světě. Poprvé je četli v románu J. R. R. Tolkiena Společenstvo prstenu v roce 1953 a od té doby se kniha se stala pro mnohé čtenáře kultem. Půlstoletí po prvním vydání první části knihy se premiérou filmu Návrat krále uzavírá uvedení ságy na plátno.

Putování Froda se završuje

Ve třetím díle se završuje dobrodružné i nebezpečné putování hobita Froda, jehož cílem má být zničení prokletého prstenu. Frodo ho získal od svého příbuzného Bilba, ale protože po něm touží temný Sauron, dostává se Frodo do samého centra souboje mezi silami světla a temnot. Většina bytostí, kterými je obklopen, by si prsten okamžitě nasadila a nechala se unášet slastí z jeho vlastnictví. Ale Frodo je tím, kdo ho musí zničit.

Jeho představitel Elijah Wood říká: "V podstatě jsme svědky Frodovy naprosté změny a to až do bodu, kdy Frodo přestává být Frodem." A to má ještě po svém boku neustálou připomínku toho, co se stane s vlastníkem prstenu, který propadne jeho rozkladnému kouzlu - Gluma.

Ještě nikdy nebylo splnění úkolu tak závislé na úspěchu Frodových přátel jako tentokrát: Sauronovy legie se valí krajem a pokud Aragorn nezmobilizuje odvahu stát se králem, pokud Théoden s rohanskými bojovníky nedorazí včas a pokud Eowyn a Smíšek nedosáhnou cíle, bude celá Frodova cesta možná zbytečná.

"Na jedné straně tu tedy máme obrovské bitvy a na druhé straně dva malé hobity Froda a Sama, kteří doslova po kolenou ztékají horu. Vztah těchto dvou hrdinů je srdcem celého příběhu," říká o závěrečné části trilogie novozélandský scenárista a režisér filmu Peter Jackson.

Natáčení se podobalo životu ve Středozemí

"Celých sedm let jsem strávil psaním, režírováním a produkováním této trilogie. Bylo to vyčerpávající období, které se náročností příliš nelišilo od dobrodružství Froda a Sama. Moc jsme toho nenaspali, normální život se nám poněkud vzdálil. Po dvou letech přípravných prací následovalo 274 dní samotného natáčení a dva roky dokončovacích prací. Ale nakonec to je to nejmenší, co může člověk pro Tolkiena udělat," vzpomíná na skončenou práci Jackson.

Po posledních dotáčkách dostali herci jako dárek každý některou z rekvizit, s nimž v Pánu prstenů hráli. Logicky to většinou byly meče. Také Jackson se několikrát před kamerou mihl, ale protože například ve Společenstvu prstenu hrál vesničana, který chroupal mrkev, dostal zarámovanou mrkev.

Ke své pověsti mezi spolupracovníky režisér dodává: "Štáb o mně často hovořil jako o hobitovi. Nepochybuji o tom, že si jenom dělali legraci, ale musím přiznat, že něco ze životní filozofie hobitů je mi blízké. Dobré jídlo a pohodlná židle před krbem, tím nikdy nepohrdnu."

Dočká se Jackson Oscara?

Jacksonovi mnozí předpovídají, že by snad letos měl konečně dostat Oscara za režii. Dosud měl Pán prstenů vždy spoustu nominací (Společenstvo prstenu třináct, Dvě věže šest), ale v konečném verdiktu se do hlavních kategorií nikdy nedostal. A spekulovalo se o tom, že Akademie čeká se svým oceněním na završení celé série.

Podle producenta Barrieho M. Osborna je jedním z hlavních trumfů trojky napětí: celými třemi a půl hodinami třetího dílu se prolíná otázka, která postava uspěje a která se řítí do tragédie.

Nicméně děj filmu není tím jediným, co diváky přitahuje a drží v sedadlech. Neméně podstatná je tu podívaná, a ta slibuje být opět velkolepá, ať už jde o nádhernou krajinu, velkolepé bitvy nebo třeba "jen" útoky obří pavoučice Oduly na Froda a Sama. Takže možností, za co všechno Pána prstenů ocenit, je řada a Jacksonova práce mezi ně zcela nepochybně patří. Uvidíme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám