Hlavní obsah

Retro Víkend: The Temptations, Gladys Knightová a první stereo

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pravidelném sobotním Retro Víkendu se podíváme na zpěvačku Gladys Knightovou nebo na Davida Ruffina ze skupiny The Temptations, který zemřel před 20 lety.

Článek

Před 50 lety

Prvního června 1961 lidé poprvé uslyšeli běžné komerční rádio ve stereu. Jak uvádí server Classicbands, prvními šťastlivci byli obyvatelé Schenectady, New Yorku, Los Angeles a Chicaga v USA. V té době ale skoro nikdo nevlastnil stereo přístroj, takže většina lidí si na stereo ještě dlouho počkala.

Před 40 lety

Prvního června 1971 vystoupil poslední hudební host v Ed Sullivan Show, která byla následně zrušena. Byla to Gladys Knightová, výborná soulová a jazzová zpěvačka a herečka, která v šedesátých a sedmdesátých letech natočila spoustu hitů ve firmách Motown a Buddah Records se skupinou Gladys Knight & the Pips.

Vřele doporučujeme např. Midnight Train to Georgia, That's What Friends Are For, At Last, Heaven Help Us All (s Rayem Charlesem) a spoustu dalších. Později Gladys rozjela sólo kariéru a příležitostně vystupuje dodnes.

Před 20 lety

Před dvaceti lety zemřel na předávkování kokainem David Ruffin, zpěvák ze skupiny The Temptations. Příznivcům amerického soulu asi takovou legendu není třeba představovat, Ruffin s The Temptations nazpíval zásadní hity jako My Girl a Ain't Too Proud Too Beg. V kurzu byl hlavně v šedesátých letech a pak vystupoval i sólo, např. s písničkami My Whole World Ended The Moment You Left Me a Walk Away From Love. Majitel drsného černého hlasu se dožil jen padesáti let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám