Hlavní obsah

Retro víkend: před 40 lety vydal John Lennon Imagine

Novinky, Stanislav Dvořák

Pravidelné sobotní Retro nemůžeme tentokrát věnovat ničemu jinému než výročí alba Imagine Johna Lennona. Je to určitě nejoblíbenější sólová deska, jakou kdy Lennon udělal.

Foto: Profimedia.cz

Yoko Ono a John Lennon na archivním snímku

Článek

Před 40 lety

9. září 1971 vyšla v USA deska Imagine Johna Lennona. Byla to jeho druhá sólovka a dodnes je velmi oblíbená. Magazín RollingStone, který si libuje v různých tabulkách a žebříčcích, zařadil Imagine jako 76. nejúžasnější album v dějinách.

Lennon část natočil v domácím studiu, ale většina vznikla v Record Plant v New Yorku. Koproducentem byl vedle Yoko Ono také legendární Phil Spector, který během 60. let odstartoval nejednu kariéru.

Nejslavnější je úvodní track Imagine a hodně velkým hitem se stal i Jealous Guy, pocházející částečně už z indického období Beatles kolem roku 1968. Ačkoliv jde o sólovou desku, na několika písních se podílel George Harrison. První edice alba obsahovala i foto, na kterém byl Lennon s prasetem (narážka na Paula McCartneyho a jeho obrázek s ovcí na albu Ram). Imagine vyhrálo hitparády snad ve všech civilizovaných zemích a dodnes se dobře prodává v různých remasterovaných a luxusních edicích.

Earth, Wind a Viagra

A na závěr trochu legrace. Příjemná funky & soulová skupina Earth, Wind and Fire, která byla na vrcholu v sedmdesátých letech, se v září 2011 vydala na velké vzpomínkové turné ke třiceti letům své existence a za hlavního sponzora si vybrala Viagru. Co tím chtěl básník říct?

Reklama

Výběr článků

Načítám