Hlavní obsah

Retro Víkend: Bob Dylan a Audioslave

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pravidelném sobotním Retru se podíváme na sedmdesátiny Boby Dylana i na desetileté výročí Audioslave, zajímavé leč krátkodeché rockové partičky.

Článek

Jak už jsme psali v týdnu, Bob Dylan oslavil sedmdesátiny. [celá zpráva]

Každý asi ví, že je to folk-rockový klasik, který má na kontě zlidovělé hity jako The Times They Are a-Changin, Mr. Tambourine Man, Like a Rolling Stone, All Along the Watchtower a Knockin' on Heaven's Door. O Dylanovi už bylo napsáno mnoho, a proto nebudu nosit další sovy do Athén. Jen malá zajímavost – Dylan bral heroin, i když to oficiálně nikdy nepřiznal. Na jedné staré nahrávce o heroinu mluví a mimo jiné řekl, že přemýšlel o sebevraždě.

"Smrt pro mě nic není, pokud můžu umřít rychle. Mnohokrát jsem si uvědomil, že bych mohl rychle umřít ... jednoduše jsem to mohl udělat. Připouštím, že jsem měl sebevražedné sklony, ale překonal jsem to," říká Dylan ze záznamu podle BBC.

Trochu méně toho bylo napsáno o Audioslave, kteří přesně před 10 lety vstoupili do studia, aby nahráli první desku se Scottem Rubinem jako producentem. Audioslave byla takzvaná “supergroup”, což znamená, že jí vytvořili členové už předtím slavných skupin, konkrétně zpěvák Chris Cornell a trojice ex-členů Rage Against the Machine Tom Morello (kytary), Tim Commerford (basa) a Brad Wilk (bicí).

Výsledek byl pozoruhodný a očekávatelný – agresivní rock, spojující styly

Rage Against the Machine a Soundgarden. Luxusní riffy, psycho sólíčka Toma Morella a Cornellův explozivní chraplák okamžitě zaujaly fandy a i kritici je celkem přijali.

Po třech úspěšných albech a nominacích na Grammy se skupina rozpadla. V roce 2007 uvedl Cornell v tiskovém prohlášení, že odchází kvůli neřešitelným osobním problémům a rozdílným názorům na hudbu.

Cornell se pak vydal na sólovou dráhu, která dopadla více než rozpačitě. Zejména jeho album Scream (2009) sklidilo výsměch v recenzích po celém světě. Zpěvák jakoby se úplně zbláznil a nahradil rock timbalandovským pop-hip-hopem. Fanoušci se od něj odvrátili a prodej desky dopadl tragicky.

Více retra najdete na stránce Retro Víkend na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Související články

Retro Víkend: The Doors milují šíleně

V sobotním Retro Víkendu se podíváme na dvě americké kapely. Přesně před 40 lety ovládli americkou singlovou hitparádu rockeři Three Dog Night se svým...

Výběr článků

Načítám