Hlavní obsah

RETRO: Před 70 lety se narodil kytarista rockových Creedence

Novinky, Stanislav Dvořák

Tento týden by oslavil sedmdesátiny rocker Tom Fogerty, bratr slavného Johna Fogertyho. Kytarista bohužel předčasně zemřel před jednadvaceti lety.

Foto: Profimedia.cz

Creedence: úplně vlevo Tom Fogerty, vpravo John Fogerty

Článek

Devátého listopadu 1941 se v Kalifornii narodil Tom Fogerty, kytarista, zpěvák a bratr Johna Fogertyho. Na střední škole měli každý svou kapelu a pak se spojili v Johnových The Blue Velvets. Ze začátku byl hlavní zpěvák Tom, pak ho vystřídal John.

Teprve v roce 1968, když už Tomovi táhlo na třicet let, se přejmenovali na Creedence Clearwater Revival a konečně začali být slavní. Jenže spolupráce nebyla ideální, John byl silná osobnost, nedával Tomovi moc prostoru a nakonec se kapela začala rozpadat.

V sedmdesátých letech už Tom hrál sólo. Přesto za sebou během krátké doby zanechali úžasné desky. Alba Creedence Clearwater Revival, Bayou Country či Cosmo's Factory zná každý rocker, položila základy stylu southern rock. Jejich směs blues, rocku a country se stala nesmírně populární hlavně v USA, ale i v komunistickém Československu si lidé nelegálně nahrávali kazety a někteří pak kapelu přejmenovali na “kredenc”.

Extrémně slavná je jejich píseň Proud Mary, kterou později převzala Tina Turner. Dodnes se hraje také Fortunate Son (možná znáte z filmu Forrest Gump), Travelin' Band, Who'll Stop the Rain nebo I Heard It Through the Grapevine a Sweet Hitch-Hiker.

V roce 1980 se Tom s bráchou usmířil a zahrál si na své vlastní svatbě, jenže to bylo naposledy. Při transfúzi krve dostal AIDS a v září 1990 zemřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám