Hlavní obsah

Retro: před 60 lety se narodil bůh baskytaristů Bootsy Collins

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před 60 lety se v Americe narodil Bootsy Collins, nejbrutálnější funkový basák 60. a 70. let, legenda, která hrála s Jamesem Brownem a s Funkadelic, prostě pan Sex Machine.

Článek

William Earl "Bootsy" Collins, držitel Grammy a člen americké rokenrolové síně slávy, se narodil 26. října 1951. Se svým bratrem založili v sedmnácti skupinu The Pacemakers, která měla později tu čest hrát se samotným Jamesem Brownem a natočili spolu i hymnu funku Get Up (I Feel Like Being a) Sex Machine.

Po sporech se s Brownem rozešel a v roce 1972 i s bratrem vstupují do Funkadelic/Parliament nezdolného hudebního blázna George Clintona. Bootsy pak nahrál basu na většině jejich alb a hlavně kvůli té base se poslouchají dodnes. Linky ze skladeb jako One Nation Under a Groove, Not Just Knee Deep, Funk Gets Stronger či Icka Pricka vstoupily do učebnic.

V roce 1976 si Bootsy založil ještě Bootsy's Rubber Band, uznávanou kapelu, která ale není příliš známá a komerčně uspěla jen s jedním albem (vyhrála hitparádu R chart).

Během osmdesátých a devadesátých let dále spolupracoval s Jerry Harrisonem (Talking Heads), Deee-Lite, Steviem Salasem a Buddym Milesem (funk-metalový projekt Hardware) nebo s Billem Laswellem a s Fatboy Slim. Nebránil se ani hip-hopu (Snoop Dogg a jeho Rhythm & Gangsta).

Bootsy stále koncertuje (i když v ČR moc ne) a v roce 2010 založil internetovou Funk University, kde působí jako hlavní profesor.

Reklama

Výběr článků

Načítám