Hlavní obsah

Retro: před 60 lety se narodil bubeník rockové skupiny Atomic Rooster

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotním Retru se podíváme na Richarda J. Parnella. Narodil se před 60 lety, 13. srpna 1951, a bubnoval s vynikající britskou rockovou skupinou Atomic Rooster.

Článek

Parnell nemusel pro bubenické paličky chodit daleko, jeho otec Jack Parnell byl jazzový bubeník a kapelník a jeho bratři Will a Marc také bubnovali. V roce 1970 se mladý Parnell připojil k partičce Atomic Rooster, která hrála progresivní rock. Jejich alba z té doby jako Death Walks Behind You a  In Hearing of Atomic Rooster patří ke klasice. Mají v sobě bluesový základ, ale znějí velmi moderně a občasné artistní postupy jim vůbec neubírají na chytlavosti a rockové dravosti.

Bohužel bubeník v kapele moc dlouho nevydržel. Později v průběhu sedmdesátých a osmdesátých let hrál s dalšími skupinami a zpěváky, například s Horse, Nova nebo Ibis.

Steve Perry mu nabídl místo v docela úspěšné skupině Journey, ale Parnell to odmítl z důvodu vytížení se svým studiovým bandem Zoo Drive. Později toho prý litoval. Zahrál si i ve filmu. V roce 1984 dostal roli Micka Shrimptona ve snímku This is Spinal Tap.

Atomic Rooster se ještě na začátku osmdesátých let pokusili o comeback bez účasti Parnella, ale už jim to moc nešlo. V roce 1983 se definitivně rozpadli. Podle Wikipedie dnes Parnell žije v americké Montaně a má tam svůj rozhlasový pořad.

Reklama

Výběr článků

Načítám