Hlavní obsah

Rekordní podporu 17 miliónů dostal film Švejk

Novinky, Stanislav Dvořák

Státní fond kinematografie udělil rekordní podporu 17 miliónů korun filmu Švejk, který má režírovat Bohdan Sláma. Film Baarová dostal před dvěma lety 15 miliónů.

Foto: NFA

Klasický filmový Švejk z 50. let

Článek

Švejk získal letos nejvyšší podporu ze všech projektů, ale ani ostatní neodešli s prázdnou. Patnáct miliónů dostane film Nabarvené ptáče, deset miliónů Krajina ve stínu, sedm miliónů si odnese dlouho očekávaný film otce a syna Svěrákových Po strništi bos a šest miliónů film Zahradnictví/Dezertér.

Radě se nejvíce líbil projekt Po strništi bos Jana Svěráka. „Velmi dobře připraveno bylo více projektů, než kolik mohla Rada i se zvýšeným rozpočtem podpořit, a proto musela ještě důrazněji přihlédnout nejen k umělecké kvalitě projektu a dramaturgické koncepci, ale výrazněji také k producentské přípravě a stádiu zafinancování,“ uvedla ve svém hodnocení.

Částky jsou stále vyšší

Za projektem Krajina ve stínu stojí Zdeněk Jiráský, film Zahradnictví/Dezertér chce točit Jan Hřebejk a adaptaci knihy Jerzyho Kosinského Nabarvené ptáče Václav Marhoul.

Oproti roku 2015 podporu žádalo mnohem víc filmů a šlo o vyšší částky. Objevilo se velké množství filmů s historickou tematikou a vysokým rozpočtem.

„Ve výzvě se setkaly životopisný příběh českého skladatele Josefa Myslivečka Il Boemo, adaptace stejnojmenného románu polského autora Jerzyho Kosinského Nabarvené ptáče, příběh o Miladě Horákové Milada, druhá část trilogie Zahradnictví/Dezertér z období protektorátu, Krajina ve stínu mapující poválečný vývoj a odsun Němců, adaptace románu Philipa Rotha, odrážející jeho osobní zážitky z návštěv Československa v 70 letech 20. století Pražské orgie, a životopisný příběh Emila Zátopka s názvem Zátopek,“ dodala Rada.

Reklama

Výběr článků

Načítám