Hlavní obsah

Rekordní obraz Egona Schieleho vynesl 672 miliónů

Právo, mcm, nka, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za rekordních 24,7 miliónu liber (672 mil. Kč) byl ve středu v londýnské aukční síni Sotheby's vydražen obraz Domy s barevným prádlem od rakouského umělce Egona Schieleho. Oznámila to agentura Bloomberg. Dosud nejdražší malířův obraz se přitom v roce 2006 prodal za v přepočtu 374 miliónů korun.

Foto: Luke MacGregor , Reuters

Zaměstnanec síně Sotheby's kontroluje před dražbou obraz Egona Schieleho Domy s barevným prádlem.

Článek

Dílo z roku 1914 se dražilo poprvé v historii, do aukce ho dalo vídeňské Leopoldovo muzeum. Olej v sobě přitom skrývá českou stopu – při jeho tvorbě se Schiele volně inspiroval výjevy z Českého Krumlova, kde se narodila jeho matka a kam se umělec v roce 1911 přestěhoval z Vídně se svojí milenkou Valerií Neuzilovou.

Obraz si krátce poté, co ho Schiele namaloval, zakoupil jeho přítel a mecenáš Heinrich Böhler. V roce 1952 ho pak vdova po Böhlerovi prodala Rudolfu Leopoldovi, zakladateli Leopoldova muzea, které vystavuje jednu z nejvýznamnějších sbírek rakouského umění z 20. století.

Obraz z univerzity v Sydney

Umělecký svět zažil v těchto dnech ještě jednu mimořádnou dražbu. V noci na středu se v aukční síni Christie's prodal Picassův obraz s názvem Spící dívka za celkem 15,2 miliónu eur (zhruba 365 miliónů korun). Obraz nabídla do dražby univerzita v australském Sydney, která jej získala minulý rok darem. Výnos z dražby chce využít k financování výzkumu cukrovky, nadváhy a srdečních nemocí.

„Když nám bylo darováno toto dílo, dárce řekl: Ten obraz změní život mnoha lidí. To se stává skutečností,“ řekl vicekancléř univerzity Michael Spence.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám