Hlavní obsah

Ředitelem Českého rozhlasu byl zvolen Peter Duhan

Právo, Jana Perglerová
Praha
Aktualizováno

Devítičlenná Rada Českého rozhlasu (ČRo) rozhodla ve čtvrtek večer v tajné dramatické volbě, že novým generálním ředitelem ČRo se stane na dalších šest let jeho stávající prozatímní šéf Peter Duhan (64 let). Obdržel ve třetím kole volby šest potřebných hlasů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Peter Duhan

Článek

Rada vybírala ze tří uchazečů. Kromě Duhana se o nejvyšší místo ve veřejnoprávním médiu ucházela ředitelka zpravodajských stanic ČRO Hana Hikelová a bývalý šéf soukromého východočeského rádia Černá Hora Petr Matoulek.

Volilo se ve třech kolech a do poslední chvíle nebylo jasné, jak to dopadne. Duhan měl v prvním kole stejně hlasů jako Hikelová (každý po třech), v druhém již vedl o dva hlasy nad Hikelovou (dostal pět hlasů) a teprve ve třetím kole získal chybějící šestý hlas. Hikelová dostala v druhém kole dva hlasy, Matoulkovi radní nedali ani jeden hlas. Jeden hlas byl neplatný.

Všichni tři kandidáti představili ve čtvrtek odpoledne na veřejném slyšení své projekty, a pak je členové Rady ČRo podrobovali dotazům.

Duhan plánuje propouštění

Duhan ve svém projektu slibuje „rozsáhlou“ restrukturalizaci se snížením počtu zaměstnanců ze současných 1 500 na 1 100. Vzniknout by měly čtyři hlavní stanice. První by byla zaměřena na posluchače mezi 40 až 60 lety a podobala by se současné Dvojce, tedy bývalé ČRo 2 - Praha. Druhá stanice má být především pro mladší lidi mezi 20 až 40 lety a jejím východiskem se stane nynější Radiožurnál. Třetí stanice by byla obdobou dnešní kulturní stanice ČRo 3 - Vltava. Čtvrtá stanice s program mluveného slova má být podle Duhana určená náročnějším posluchačům.

V diskusi zajímalo radního Milana Badala mj., zda bude Duhan v případě vítězství počítat v managementu s rivalkou Hikelovou, „aby to nebylo vyřizování účtů“. Duhan odpověděl, že kdyby Hikelová přijala účast v managementu za podmínky osvojení jeho vizí ve směřování rozhlasu, nemá s ní žádný problém, stejně jako s jejím profesionálním přístupem k práci a k erudicí.

Duhan uvedl, že se cítí na vrcholu sil. Připomněl své profesní zkušenosti z řízení médií. „Hledám  vždy konsensus“, uvedl Duhan a dodal, že autoritativní manažer bez ohledu na své okolí, většinou prohrává. Politický nátlak na svou osobu Duhan zásadně odmítl.

Peter Duhan
Narodil se 11. listopadu 1946 v Bratislavě, kde také vystudoval scenáristiku na Vysoké škole múzických umění.Začínal v deníku Ľud, začátkem sedmdesátých let krátce působil v rozhlase v Bratislavě, poté přešel do Československé televize. V letech 1971-1989 byl mj. dramaturgem zábavy nebo spoluzakladatelem teletextové redakce a do roku 1991 působil v deníku Verejnosť.V letech 1991-1992 byl ústředním ředitelem Československého rozhlasu. Poté pracoval pro kabelovou televizi Cabel plus (1993-1997), dva roky byl šéfem vydavatelství Beseda Holding spojeného s TV Nova. Od konce 90. let spolupracoval s ČRo 6/RFE a Hospodářskými novinami, v letech 2002-2006 byl redaktorem a moderátorem ČRo 6, od července 2006 je ředitelem stanice ČRo 6.V roce 2003 se neúspěšně ucházel o post ředitele České televize. Na Vysoké škole ekonomické externě vyučuje předmět Podoby soudobé propagandy a manipulace s veřejným míněním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám