Hlavní obsah

Ředitele brněnského ND odvolali před nástupem

Novinky, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Vzrušení kolem vedení Národního divadla v Brně pokračovalo ve středu odvoláním Jána Zavarského (54) z funkce ředitele, do které měl nastoupit od 1. června. Ve stručné tiskové zprávě byly jako důvody sděleny "vážné poškozování organizace v rovině umělecké, organizační a ve vztahu k veřejnosti". Primátor Petr Duchoň (ODS) se zmínil ještě o delikátních důvodech, které nechtěl komentovat.

Článek

Do řeči nebylo ve čtvrtek ani odvolanému scénografovi Zavarskému. "Nečekal jsem to, nelze to vůbec komentovat," řekl Právu. Nelíbí se mu také, že v odvolávacím dopisu nenašel důvod. Sám odmítl nějaký specifikovat.

"Slyšel jsem, že z mé strany údajně došlo k morálnímu poškození divadla. To musím odmítnout," zdůraznil Zavarský. Ironicky dodal, že z jeho nynějšího postu uměleckého šéfa trnavského divadla snad nebude vyhozen. Jako scénograf spolupracuje se Slovenským národním divadlem v Bratislavě.

Divadlo by vedl diletant

Zdeněk Prokeš, který šéfuje baletnímu souboru a od rezignace bývalého ředitele Mojmíra Weimanna loni v červenci vede celé divadlo, byl radou města i nadále pověřen zůstat v této funkci. Na Zavarského se dívá kriticky: "Myslím, že kroky, které deklaroval, svědčily o určitém diletantském přístupu k vedení tak velkého divadla. V oblasti organizační, umělecké i ekonomické," řekl Právu Prokeš. Sám prý nyní ještě musí zvážit, zdali setrvá v ředitelské funkci do jmenování definitivního ředitele, jenž ovšem vzejde až z výběrového řízení.

Za destabilizaci v činohře kritizoval téměř budoucího šéfa primátorův náměstek Rostislav Slavotínek (KDU-ČSL). Ostatně o Zavarského schopnostech pochybuje rovněž Zbyněk Srba, šéf činohry a režisér. "Zavarský by nebyl schopen vést divadlo, připravoval řadu sporných kroků," prohlásil. Odvolání považuje od radnice za rozumný krok. Připomněl, že se záměrně stáhl stranou a Zavarského ještě před odvoláním oficiálně nekritizoval.

Odchody z činohry jsou patrně nezvratné

Zavarský (jen ústně) oznámil svůj úmysl zrušit režisérská místa v činohře, proto se Srbou, jemuž končí smlouva na šéfa činohry v září, odcházejí ještě režiséři Zdeněk Kaloč a Martin Čičvák. S nimi dramaturgové Václav Cejpek, rektor Janáčkovy akademie múzických umění, a Miroslav Plešák, jenž byl již představen ve Zlíně jako umělecký šéf tamního městského divadla. Podle Srby jsou odchody z brněnské činohry "patrně nezvratné", o některých krocích se ještě bude jednat.

Po Srbovi by měl nastoupit do čela činohry pražský herec Miloš Mejzlík, jehož brněnský divák zná mj. z představení Tři verze života od Yasminy Rezy. V očích radnice Zavarskému zjevně uškodila také jeho podpora před několika dny rovněž odvolanému uměleckému šéfovi opery Martinu Otavovi, zveřejněná v Právu. Bylo přitom zjevné, že Otava nemá zastání u zřizovatele, ani u brněnských divadelníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám