Hlavní obsah

Ředitel Národního divadla: Usiluji o větší uměleckou pluralitu opery

Právo, Radmila Hrdinová
PRAHA

Sto dnů ve vedení Národního (ND) divadla rekapituloval pověřený ředitel naší první scény Jan Mrzena.

Článek

"Sto dnů uplyne přesněji řečeno až před Štědrým dnem, ale to bychom se asi těžko scházeli," otevřel bilanci Mrzena, jehož dočasným vedením ND pověřil ministr kultury Martin Štěpánek poté, co 12. září odvolal z funkce předchozího ředitele Daniela Dvořáka.

Mrzena především zdůraznil, že změna ve vedení se nedotkla chodu ND, tj. že všechny premiéry byly realizovány "s větším či menším úspěchem, tak jak to u divadla chodí."

Jedinou výjimkou je hra Pavla Landovského Protentokrát zbohatnem, jež měla být poprvé uvedena tento pátek. Premiéru zrušil šéf činohry Michal Dočekal, jak sám v písemném prohlášení pro média uvedl, "z uměleckých důvodů." Mrzena zdůraznil, že tato okolnost neznamená v žádném případě ukončení spolupráce mezi Landovským a ND. "V současné době jednám s panem Landovským o možnostech spolupráce v dalších sezónách a o právních a ekonomických souvislostech této kauzy," řekl.

Jiří Nekvasil byl odvolán

Další "žhavou" kauzou posledních týdnů je odvolání šéfa opery Jiřího Nekvasila. Tento krok pověřený ředitel zdůvodnil především snahou o větší pluralitu uměleckých názorů v tvorbě opery, než jakou představoval tandem Jiří Nekvasil a Daniel Dvořák, který inscenoval většinu navržených titulů dramaturgického plánu.

"V příští sezóně to mělo být pět ze sedmi projektů," uvedl Mrzena. Podle jeho slov usiluje nyní o navrácení osobností, jež "v minulých letech neměly ze spolupráce dobrý pocit" a o něž by ND velmi stálo. Jako příklad jmenoval režiséry Davida Radoka a Davida Pountneyho a dirigenta Jiřího Kouta.

Připravuje se nová sezona

Přípravu nové sezóny zajišťují podle Mrzeny umělecká vedení jednotlivých souborů, v případě opery za pomoci poradního orgánu Kolegia opery, jehož členy jsou Zdeněk Harvánek, pověřený vedením opery, pěvec Ivan Kusnjer, skladatel a dirigent Milan Kaňák, kritik a historik Josef Herman a režisér a ředitel ostravského studia ČT Ilja Racek.

Podle ujištění Mrzeny není ohrožen žádný další projekt ND do konce sezóny včetně Formanovy režie Dobře placené procházky Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého a hostování dirigenta Johna Fioreho, který nastuduje Pucciniho operu Děvče ze Západu a suitu z tetralogie Prsten Nibelungův.

Dále se Mrzena věnoval správním a ekonomickým otázkám, kde zdůraznil, že hospodaření ND je stabilizované a postupně jsou napravovány nedostatky konstatované v kontrolní zprávě MK ČR. Otevřel problém výhodnosti či nevýhodnosti zřízení ND jakožto příspěvkové organizace a uvedl, že do budoucna by mělo být ND zakotveno nějakým zásadnějším dokumentem typu zákona.

V závěru se věnoval opravě fasád, zejména havarijnímu stavu sousoší trig, na jejichž opravu byl právě dokončen restaurátorský záměr. Na konci svého vystoupení zdůraznil, že ND neztratilo změnou vedení žádného ze sponzorů, naopak jsou v jednání další mecenáši ND.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám