Hlavní obsah

Red Hot Chili Peppers na živém albu: hity a chlad

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Známá skupina Red Hot Chili Peppers vydala v pondělí koncertní dvojalbum Live In Hyde Park.Natočila je během tří koncertů 19., 20. a 25. června. Ty přilákaly dohromady více než sto tisíc diváků, k čemuž přispěli i hosté James Brown a skupiny Chicks on Speed a Stellastarr. Skupina hrála hity, ale fanoušky také překvapila.

Foto: Jiří Smutný

Řidič se úspěšně otočil do protisměru a vjíždí do pravého pruhu, aby pokračoval doprava.

Článek

V první řadě to byly dvě novinky. Na konci prvního disku je píseň Rolling Sly Stone, hybná, rytmicky nesmírně šťavnatá, mající náboj zvuku Red Hot Chili Peppers. Netrpí přitom stereotypním rukopisem, díky němuž je právě na podobných výběrových albech zřejmé, že spousta slavných písní téhle skupiny je si vzájemně vcelku podobná.

Druhou novinkou je méně výrazná, alespoň však chytrou hrou baskytaristy Fley ochucená Leverage of Space. Stojí trochu na místě, nemůže se posunout, protože není ve svých aranžích dostatečně rozvinutá a odlepená od prvotního nápadu.

Tři coververze

V každém případě jsou dvě novinky dobrý důvod, aby si vážní příznivci skupiny kolekci zakoupili. Pokud tak učiní, čekají na ně i tři vcelku chytře pojaté coververze. V písních I Feel Love (zpívá ji Donna Summerová), Brandy (Looking Glass) a Black Cross (45 Grave) se Red Hot Chili Peppers od původního zvuku pouze odrazili, zachovali jasné melodické črty, ovšem vzhledem k tomu, že sami jsou dostatečně charakterističtí (byť v posledních letech možná příliš monotónní), navlékli jim kabátek vlastního střihu. Díky tomu, že písně pocházejí z jiných autorských dílen, jsou pro kolekci jednoznačným osvěžením.

V centru pozornosti hity

V sérii vlastních hitů se Red Hot Chili Peppers soustředili na hitparádové skladby, které vytvářely jejich úspěšnou kariéru. Potvrdili současně, že jsou mnohem silnější při studiové práci, kdy mají dostatek času si se zvukem i svou hráčskou potencí pohrát.

Živé koncerty nemívají tak přesvědčivé. Aktuální deska ztratila tep. Kapela působí unaveně, reakce diváků, které by atmosféru nesporně oživily, jsou potlačeny.

Na desce je šestadvacet skladeb, ovšem na vystoupeních jich skupina zahrála více. "O tom, co dáme na desky, rozhodovala technická kvalita záznamu a samozřejmě i to, jak jsme skladby zahráli," prozradil anglickému tisku Kiedis.

Zazněla i písnička Transmission z repertoáru kultovních Britů Joy Division. Právě ta se však podle Kiedisových slov nepovedla, a tak na dvojalbu místo nemá. Prostor alespoň dostalo nenápadné bubenické sólo Chada Smitha, který při něm domácí Brity přinutil zpívat jejich hymnus We Will Rock You, a kuriozita v podobě hry baskytaristy Fley na trubku.

Pochopitelná není ani politika gramofirmy, která loni vydala albový výběr Greatest Hits s bonusovým DVD plným klipů, zanedlouho k nim přidala DVD záznam Live At Slane Castle a již nyní chvátá na trh s dalším - v podstatě - výběrem.

Připomeňme ještě, že Red Hot Chili Peppers absolvovali letos evropské koncertní turné. Třináct koncertů navštívilo více než milión fanoušků.

Red Hot Chili Peppers: Live in Hyde Park

Warner Music, 59:47 a 63:59

Reklama

Výběr článků

Načítám