Hlavní obsah

RECENZE: Život od Antarktidy až po deštné pralesy. Do kin jde dokument BBC Earth: Den na zázračné planetě

Právo, Věra Míšková

Dokumenty britské BBC Earth Films Zázračná planeta s Davidem Attenboroughem jsou i u nás dostatečně populární na to, aby jejich celovečerní verze Earth: Den na zázračné planetě lákala milovníky přírodovědných filmů do kina.

Upoutávka na film Earth: Den na zázračné planetě Video: Aerofilms

 
Článek

A stojí to opravdu za návštěvu, protože právě v tomto případě je velké plátno další devízou nádherně nasnímaných a umně poskládaných zvířecích příběhů. S komentářem Roberta Redforda a českými titulky pro ty, kteří ocení hlasový originál, a s průvodním slovem Ivana Trojana zejména pro rodiny s dětmi a pro ty, kteří ocení vtip české varianty.

Už jen z několika strohých údajů je zřejmé, že jde o mimořádný filmový projekt. Stočlenný štáb natáčel 142 dní ve 22 zemích světa s využitím nejmodernější techniky 38 biologických druhů. A tak třeba při natáčení vzácné kolonie kriticky ohrožených opiček hulmanů bělohlavých využil záběry pořízené během 200 letů speciálního dronu, díky nejmodernějším technologiím bylo možné zachytit servala, jak skáče v trávě, nebo lze zhlédnout maximálně zpomalené záběry obrovského roje jepic. Nasbíraný materiál pak tvůrci tři roky třídili a stříhali, než ho představili divákům.

Žádná technologie by ale nebyla mnoho platná, kdyby film neměl jasně definovaný záměr a strukturu. I v tom se tvůrcům podařilo přiblížit život v přírodě neobvyklým způsobem. Zatímco ve většině přírodovědných filmů sledujeme jednoho živočicha nebo zvířecí rodinu, v Earth: Den na zázračné planetě patří každá část dne jinému druhu nebo druhům na jiném kontinentě, na souši, ve vzduchu i pod vodou, což vytvořilo velmi pestrý obraz modré planety. I když někdo možná namítne, že se milovníci zvířat o jednotlivých druzích nedozví nic zásadně nového, právě přejíždění z jednoho místa na druhé podává krásný obraz celku.

Začínáme za úsvitu, kdy serval stepní, který po nočním lovu ještě nešel spát, už jen tak kouká, jestli by ještě nebylo něco na zub. Na Galapágách se ve stejném okamžiku líhnou mláďata leguánů, jejichž první kroky patří k těm nejnebezpečnějším v životě: nejméně dvacet hadů se je snaží dostihnout dřív, než utečou na sopečné vrcholky. A závod, srovnatelný s jakoukoliv honičkou v akčním filmu, nemá pokaždé stejného vítěze.

Během dopoledne pobaví roztomilá panda velká, která soustředěně okusuje bambusy a přitom kojí své mimino. Jinde divák drží všechny palce mláděti zebry, které může matka jen křikem podporovat při dramatickém brodu přes divokou řeku. A vzápětí se sál rozesměje, když vidí vztyčeného medvěda hnědého drbat si záda o kmeny stromů…

Tak pokračuje film až k pozdnímu večeru, který ukáže zase jiný svět v základním zápase o přežití, o potravu. Budiž tvůrcům ke cti přičteno i to, že rodiče nemusí mít strach, že jejich ke zvířatům většinou velmi citlivé děti budou smutné.

Earth: Den na zázračné planetě je nejen krásný, Trojanovým hlasem a báječnou hudbou podkreslený film, ale i příležitost dopřát sobě i dětem příjemně prožitou hodinu a půl, na niž lze později s knížkou nebo prostým vyprávěním navázat. A tak jen fakt, že některé pasáže už možná diváci znají z předchozích dokumentů, dělí tento film od absolutoria.

Earth: Den na zázračné planetě
VB 2017, dokument, 95 min. Režie: Peter Webber, Richard Dale, Lixin Fan.

Celkové hodnocení: 90 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám