Hlavní obsah

RECENZE: Vrány. Zpráva o dusivé tíze spořádanosti

Právo, Barbora Cihelková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petra Dvořáková po románu Chirurg, který vyšel na sklonku loňského roku, zveřejnila další knihu, působivou novelu Vrány. Je možné řadit ji k nejlepším titulům z její dílny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vrány spisovatelky Petry Dvořákové vyšly i v podobě audioknihy.

Článek

Zatímco Chirurg byl spíše mainstreamovým čtivem, Vranami dává autorka nahlédnout do rodinných vztahů poznamenaných pokřivenými hodnotami. Příběh o dusivých vztazích navenek spořádané rodiny, který citlivě, umně, přitom jednoduše splétá, čtenáře vtáhne.

Hlavní hrdinka, dvanáctiletá Bára, prochází nelehkým obdobím dospívání. Ve vyprávění příběhu v ich-formě se střídá se svou puntičkářskou matkou, což autorce umožňuje vykreslit tragiku dvou neslučitelných povah. Vyprávění protagonistek je úsporné, místy nabývá až charakter deníkového záznamu. Jazyk je prostý a uvěřitelný, bez ornamentů.

Matka, frustrovaná nezájmem manžela o rodinu i svou osobu, považuje za nejvyšší dobro správně umyté a utřené nádobí. Své vlastní sebevědomí odvíjí od schopnosti organizovat domácnost a vychovávat své dvě dcery ke smyslu pro pořádek a vnější čistotu. U té starší se jí to daří.

Obal knihy

Zato mladší Bára i při nejlepší snaze tu něco zvrhne, tam něco nadrobí nebo jí něco ukápne. Nárokům matky nikdy nedostojí zcela, takže je neustále konfrontována s pocitem tu lehčí, tu těžké provinilosti. Jinak lhostejného manžela paní domu vybudí k tomu, aby Báru fyzicky trestal. Provinění následovaná výpraskem autorka nemilosrdně vrší, Báře přibývá šrámů na těle i na duši.

Nakonec je dívce nejlépe, když matka odjede na služební cestu. Ovšem… Otec, jindy přísný, se k dceři až příliš vine, mazlí se s ní a vše nasvědčuje tomu, že z fyzické přítomnosti Báry pociťuje vzrušení. Ačkoli k jednoznačně definovatelnému fyzickému zneužití nedojde, smyčka kolem dceřina krku se utahuje, což přispívá k úzkostnému pocitu z příběhu směřujícímu k tragickému finále.

Jediné lidsky naplněné okamžiky hrdinka prožívá, když se oddává svému výtvarnému talentu, jehož si povšimne i mladý učitel, který se jí stane oporou. Ale příběh zůstane u nenaplnění Bářina nadání.

Textem prostupuje motiv vran, temných tvorů, které dívka pozoruje oknem a kreslí. Zrovna tak vrány pozorují a popisují ji – v drobných intermezzech mezi kapitolami. Němými svědkyněmi jejího trápení se ptáci stanou i ve chvíli tragického konce, k němuž příběh, možná až příliš předvídatelně, směřuje. Pocit znepokojení z četby však zůstává.

Petra Dvořáková: Vrány
Host, 184 stran, 299 Kč

Hodnocení 80 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám