Hlavní obsah

RECENZE: Vítěz Zlaté Palmy z Cannes sází na emoce

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlatou palmu za nejlepší film udělila porota letošního canneského festivalu francouzskému filmu Jacquese Audiarda Dheepan, příběhu uprchlíka ze Srí Lanky, který se snaží zakotvit v novém životě i světě.

Foto: Film Europe

Vincent Rottiers jako titulní hrdina filmu Dheepan.

Článek

Audiard patří k předním tvůrcům současné francouzské kinematografie, který už v Cannes bodoval před devatenácti lety cenou za nejlepší scénář filmu Falešný hrdina a v roce 2009 Velkou cenou poroty za Proroka.

Jeho Dheepan je hrdina filmu, bojovník za nezávislost, vysloužilý voják Tamilských tygrů. Uprchne s falešnou ženou a dcerou před občanskou válkou ze Srí Lanky do Paříže. Podaří se mu získat práci jako správce domu na předměstí, ale záhy zjišťuje, že ani tam pro svou rodinu klidný domov nenajde. Násilí a konflikty jsou i tam na denním pořádku.

Audiard je dost dobrý scenárista a režisér na to, aby se ve filmu, který uprchlickým tématem získal od května na ještě větší aktuálnosti, vyhnul často využívaným klišé, jako jsou příliš okatě zdůrazňované systémové problémy nebo proradnost převaděčů. Svého hrdinu nechá do nové situace přijít, a dokonce ho usadit do relativně slušného postavení.

Dramata se pak odehrávají mezi konkrétními jednotlivými lidmi, takže je snadné si k nim vytvořit vztah. A právě vztah k postavám je tím, co z filmu činí zážitek, nikoli jen suché konstatování, že v dnešním světě je to zkrátka těžké. I obsazením se Audiardovi podařilo vytvořit živé postavy, s nimiž je příjemné filmem jít a přát jim, aby se jim ten sen o lepším životě splnil.

Snímek bude po nynější premiéře v české distribuci uveden také na Festivalu francouzského filmu, který se uskuteční od 18. do 29. listopadu v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové a v Ostravě.

Dheepan
Francie 2015, 109 min. Režie: Jacques Audiard, hrají: Vincent Rottiers, Marc Zinga, Antonythasan Jesuthasan, Kalieaswari Srinivasan a další.

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám