Hlavní obsah

RECENZE: V komedii LOVEní není pranic původního

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Grandiózní úspěch, který sklízí v kinech česká romantická komedie Ženy v běhu, pravděpodobně ještě více rozhojní už tak četné snahy filmařů přiblížit se prostřednictvím tohoto žánru alespoň na dohled magické hranici milionu diváků. Ženy v běhu ji pokořily a svou úrovní pozvedly laťku těchto komedií z prachu, kde už se hezkých pár let válela. Jenže příliš často opakované vtipy mohou přestat být vtipné.

Foto: Bontonfilm

Ester Geislerová a Veronika Žilková hrají matku a dceru.

Článek

To se týká právě uváděné romantické komedie Karla Janáka LOVEní. Jejím největším hříchem je, že v ní divák při nejlepší vůli nenajde ani maličký kousek originality, pokud za ni nebude považovat to, že na rozdíl od řady komedií tohoto typu v ní od oltáře neuteče nevěsta, ale ženich.

Když se tak stane a ženich (Martin Písařík) beze slova zbaběle zdrhne, hlavní hrdinka Eliška v podání Ester Geislerové zůstane v pětatřiceti letech po sedmileté známosti sama a zoufale to chce změnit. Prvním poryvům pláče asistují matka a kamarádka. Matka (Veronika Žilková) po vzoru příbuzných Bridget Jonesové i mnoha podobných běduje na téma, že „starou zeleninu nebude nikdo chtít“, čímž se v Eliščině ráně porýpá zvlášť rezavým nožem.

Bodrá záletná kamarádka a kolegyně, kterou hraje slovenská herečka Eva Kramerová, je naopak plna optimismu a Elišku hned přihlásí na internetovou seznamku. Lovení může začít.

Trailer k filmu LOVEníVideo: Bontonfilm

Následuje defilé šatů a účesů ku zlepšení Eliščina sebevědomí, obehrané nejen z Pretty Woman, a defilé potenciálních partnerů, zastoupených starými známými týpky. Je tu mamánek (pěkný spací výstup Jaroslava Plesla, jen kdyby se nerozmazával na tolik minut), nechybí vášnivý sportovec z Žen v pokušení ani homosexuál.

A během Eliščiných randících eskapád brouzdá filmem ten, o kterém všichni v kině (s výjimkou postav filmu) od prvního okamžiku, kdy se objeví na plátně, vědí, že ač se s Eliškou nesnášejí, nakonec se ukáže, že jsou si souzeni. Než k tomu dojde, musí se zápletka několikrát zamotat, rozmotat a vysvětlit.

Předvídatelnost by koneckonců tolik nevadila, hraje se na předem nakresleném, mantinely obehnaném kluzišti. Problém je v již zmíněné absenci původního nápadu, film se posouvá doslova od jedné okaté citace k druhé, a to od skvělé Lásky nebeské přes další až k dost příšerné Sezn@mce. Další pak v tom, že skoro každý vtip se rozmělní, takže i když v prvním okamžiku pobaví, vzápětí už si člověk přeje, ať skončí a jde se dál.

LOVEní není až na několik scén trapné, některé vtipy jsou docela vydařené, herci odvádějí standardní práci a Karel Janák je zkušený a zručný režisér. Jen kdyby si k psaní scénáře nevzal na pomoc tolik jiných filmů, ale přispěl vlastním nápadem.

LOVEní
Česko 2019, 106 min. Režie: Karel Janák, hrají: Ester Geislerová, Jakub Prachař, Martin Písařík, Eva Kramerová a další

Celkové hodnocení 50 %

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám