Hlavní obsah

RECENZE: Thrillerová ambice debutu Sestry nesedí

Právo, Kristýna Čtvrtlíková

Přirozenou soudržnost a zároveň rivalitu u dvojice sourozenců se snaží ve své románové prvotině Sestry rozklíčovat novinář Martin Uhlíř. Přičinlivý portrét černé a bílé osobnosti na pozadí partnerských peripetií a polistopadového ovzduší tříští překombinovaný závěr.

Foto: Paseka

Obal knihy

Článek

Lila je andělsky krásnou ženou s duší ďábla, souběhem, jemuž neodolá řada zástupců opačného pohlaví. V jejím stínu se nachází chvílemi nepříčetná sestra Marie, která je naprostým protikladem. Celý život se potýká s menším přídělem atraktivity a průbojnosti, zato disponuje svědomím a studem.

Do této grinovské souvztažnosti archetypálních postav je proti své vůli zapleten hlavní hrdina Robert, který s nimi sdílí hotel v přímořském letovisku. Vyhořelý ve středním věku, usilovně toužící po oproštění se od soukromých problémů nechtěně poznává zvláštní a nejednoznačnou povahu sesterského vztahu, pramenící ze staré křivdy. Jde o jakousi Jessie a Morgianu aktualizovanou pro jedenadvacáté století.

Vedle současnosti odehrávající se na dovolené pojednává spisovatel z poslední třetiny rovněž o minulosti protagonisty, kdysi zmítaného něhou k milence a soucitem k pracně vybudované rodině. Robertův příběh, který je z celku zdaleka nejvěrohodnější, v sobě schraňuje motivy Kunderových přednormalizačních próz, vykreslujících trapnost až absurdnost milostných známostí.

Ve spojených nádobách však Uhlíř nastoluje také pokus o politický thriller narážející na soudobý klientelismus a zmocňování se médií politiky, u čehož zřejmě vychází ze své dlouholeté publicistické praxe. Na skromné české poměry se však tato velkolepá, takřka hollywoodská ambice jeví nemístně.

Zůstat u líčení zajímavého sourozeneckého pouta a neexistence monogamie by knize slušelo mnohem více.

Martin Uhlíř: Sestry
Paseka, 336 stran, 349 Kč

Hodnocení 60 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám