Hlavní obsah

RECENZE: Tampa. O zničující sexuální vášni

Právo, František Cinger

Neodolatelné pokušení pro šestadvacetiletou středoškolskou profesorku Celeste Priceovou představují čtrnáctiletí chlapci. Jistý literární protiklad knižní Lolity Vladimira Nabokova vytvořila mladá americká prozaička Alissa Nuttingová a nazvala jej Tampa.

Foto: nakladatelství Odeon

Alissa Nutting: Tampa

Článek

Celestiným snem je obraz prvního dne ve třídě, kam by nejraději přišla v hedvábném župánku, který by při zazvonění shodila a nechala se dospívajícími chlapci vyzvednout a oni by dál hráli prsty na jejím těle. Ve skutečnosti manželka maličko jednoduššího policisty Forda projevy své pedofilie musí pečlivě skrývat.

Přesto si vyhlédne Jacka, jehož sexuálně probudí. To jí však nestačí, později, před svým zatčením, naváže intimní vztah ještě s Boydem.

V mnohém prudérní Americe vyvolala próza velký ohlas. Nejen tématem cynické učitelky, která bere v úvahu jen příkazy vlastního těla a tušené rozkoše.

Bez ohledu na následky, jež hrozí všem. Nutno říci, že Nuttingová, učitelka tvůrčího psaní na univerzitě v Ohiu, napsala provokativní příběh s literárním kouzlem.

Vykresluje povahy ocitající se v Celestině hledáčku velmi působivě, včetně rodinného zázemí chlapců, kolegyně Janet ze školy či postupu protřelých advokátů neméně cynicky usilujících o její osvobození.

Vzrušující čtení připomínající detektivku přináší několikeré poznání, literární, lidské i společenské.

Autorčina prvotina se prodala už do deseti zemí světa. Zničující sexuální vášeň je přece obecně lidské téma.

Alissa Nutting: Tampa
Odeon, přeložil Martin Pokorný, 224 stran, 269 Kč

Celkové hodnocení 85 %

Reklama

Výběr článků

Načítám