Hlavní obsah

RECENZE: Případ dvou manželek je zdařilá adaptace knižní předlohy

Právo, Eva Vejdělková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí staromilská televizní detektivka podle knih Hany Proškové má všechno, co fanoušci kapitána Vašátka a jeho přítele Horáce oceňují. Dvojici stárnoucích mužských hrdinů, která tráví společný čas rozhovory o životě a zločinu, psychologicky komplikovanou a zajímavou situaci, která vede k vraždě, i lehce napínavou cestu za spravedlností.

Foto: Česká televize

Karel Heřmánek ml., Lenka Zahradnická, Martin Finger a Lenka Vlasáková v Případu dvou manželek.

Článek

Případ dvou manželek, napsaný podle Případu u jezera, se povedl ze tří premiérových adaptací nejlépe. A velmi zdařile působí i převod zhruba padesát let staré povídky, která líčí události ještě mnohem starší, do současnosti.

Scenáristka a režisérka Lucie Bělohradská obratně aktualizovala případ vraždy v domě, který obývá neobvyklá společnost: muž a jeho dvě manželky, bývalá a současná, plus další dva muži, přičemž jeden z nich se zdržuje pouze na dlouhodobé návštěvě. Charaktery postav i půdorys vzájemných citových vazeb převážně zachovala.

Změny proti originálu přitom dávají smysl, protože pomáhají věrohodně odůvodnit společné soužití čtveřice v jednom domě, které v předloze odráží jinou dobu i společenskou situaci. Lehce pozměněné finále případu také prospělo.

Foto: Česká televize

David Matásek a Viktor Preiss jako kapitán Vašátko a malíř Horác.

Jenže další snaha zdůvodnit jednoduchou formou citové pouto psychicky nemocného mladíka k o něco starší ženě už podobně úspěšně nevyzněla. Erektilní dysfunkce jako konkrétní okolnost, která přitahuje mladého muže k tetě? To je bizarnost natolik efektní, až působí trochu směšně, hlavně proto, že je v příběhu v podstatě nadbytečná.

Scénář se tím pouze pokouší vysvětlit vznik citového pouta, které mladíka dovede až k sebedestruktivní snaze zakrýt zločin někoho jiného. Jenže jakákoli náklonnost k druhému člověku, byť sebepřekvapivější, nevzniká z konkrétní příčiny. Navíc v tomto případě vraždy nehraje sexuální porucha jedné z podstav žádnou roli.

Vašátko s Horácem dostali o maličko více prostoru. Kromě Viktora Preisse s Davidem Matáskem v rolích dvou nestandardních vyšetřovatelů tentokrát zaujal i Martin Finger jako muž mezi dvěma ženami. Mimo jiné i přirozenou, uvolněnou hereckou polohou, v níž ho televizní divák nevídá příliš často. Lenka Vlasáková s Lenkou Zahradnickou pak dokázaly na velmi malé ploše vytvořit věrohodný důvěrný vztah dvou žen.

Tentokrát se zdařil i převod knižní povídky do filmové řeči, na rozdíl od některých předešlých adaptací knih Proškové, které chvílemi trpěly přílišnou literárností. Ze všech šesti televizních detektivek s Preissem a Matáskem v rolích Vašátka a Horáce se po této stránce nejvíce povedly dva případy, k nimž si scénář napsala sama režisérka Bělohradská. Ve starším Případu pro lyžaře navíc dokázala rozehrát napětí mezi postavami až k psychologickému dramatu.

Případ dvou manželek
ČT 1, 10. 2., 20,15 hod. Scénář a režie: Lucie Bělohradská, hrají: Viktor Preiss, David Matásek, Martin Finger aj.

 Hodnocení: 75 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám