Hlavní obsah

RECENZE: Příjemné zapomenutelné album Chrissie Hynde

Právo, Jaroslav Špulák

Pro britsko-americkou rockovou skupinu The Pretenders je hlas zpěvačky Chrissie Hynde poznávacím znamením. Spoluvytváří její zvuk, a tak je možná trochu překvapivé, že se rozhodla nahrát první sólové album.

Foto: Universal Music

Chrissie Hynde je zpěvačkou skupiny The Pretenders.

Článek

Odpoutat se od srovnávání z The Pretenders se totiž v jejím postavení na hudební scéně a s jejím výrazem zdá být téměř nemožné. Možná to chtěla změnit vyjádřením, že nejde o sólovou desku v pravém smyslu slova, neboť se na ní podílela spousta lidí, kteří jí společně vtiskli tvar. Jako sólová ale vyšla, takže není o čem diskutovat.

Jejím producentem je Björn Yttling ze švédské indierockové trojice Peter, Bjorn and John, v níž hraje na baskytaru. Natáčelo se ve Stockholmu, a tak je vysvětlení názvu kolekce nabíledni. Chrissie Hynde se nadto do severské metropole zamilovala, v bookletu alba pózuje zahalena do švédské vlajky a v rozhovorech o ní hezky hovoří.

Písničky mají nepochybný rockový základ. Ke cti jim nicméně slouží snaha vzdálit se zvuku The Pretenders (poněkud marná) a také schopnost nabídnout pasáže, které pošilhávají po poprockové náladě. Dark Sunglasses je z nich nejhitovější a je možné, že se s ní v budoucnu budeme setkávat i ve vysíláních komerčních rozhlasových stanic.

Foto: Universal Music

Obal alba Stockholm.

Písničky na albu jsou povšechně melodické a zpěvné. Osobitý výraz Chrissie Hynde jim nadto dává hloubku. Ona totiž až tak okatě nezpívá, spíše si pobrukuje, místy sklouzává k deklamaci. Přitom je intonačně jistá, zpěv má pod kontrolou a ještě si pohrává s melodickými motivy.

Potíží kolekce je, že na ní není nic neobvyklého ani nečekaného. Chrissie Hynde a její tým nabízejí jedenáct skladeb se zvukem zapasovaným v osmdesátých letech a kromě zmiňované Dark Sunglasses žádnou skladbou, která by ostatní převyšovala melodičností nebo nápaditostí.

Ano, je to příjemné album, které se dobře poslouchá. Současně je to album, na které nebude těžké zapomenout.

Chrissie Hynde: Stockholm
Universal Music, 37:55

Celkové hodnocení: 55%

Reklama

Výběr článků

Načítám