Hlavní obsah

RECENZE: Popová Klára Vytisková je sebejistější v angličtině

Právo, Jaroslav Špulák

Klára Vytisková na sebe v letech 2008 až 2015 upozornila jako zpěvačka kapely Toxique. Potom vydala své první sólové album Home (2015), koncertovala, aby vešla do povědomí sama za sebe, a letos si do diskografie přidala druhé vlastní albové dílko Love Is Gold.

Foto: Petr Horník, Právo

Klára Vytisková vydala druhé sólové album.

Článek

Jako na všech svých dosud vydaných, i těch s Toxique, na něm ve zpěvu používá anglické texty. Přestože je takový přístup v posledních letech předmětem diskuse o tom, jak moc českým zpěvákům ztěžuje vstup do masového povědomí, Vytisková opakovaně potvrdila, že tato diskuse není pro ni. Angličtina jí jednoznačně sluší mnohem lépe než čeština.

Jako bonus totiž na desku přidala coververzi písničky Marty Kubišové Ring-O-Ding, kterou nazpívala česky. Je to nepodařená coververze, jež písničku nepovyšuje či neobnažuje nějakou její dosud skrytou silnou stránku. Naopak ji trýzní experimentálním uchopením bez pointy.

Je to v podstatě jen malá demonstrace toho, co všechno a jak lze ve studiu se současnou technikou zohýbat. Zastínilo to i původní půvabnou melodii. Nadto je patrné, že Vytisková nemá v českém textu tak sebejistý výraz. Pěvecká lehkost se v něm trochu otlouká o hledanou pečlivost ve výslovnosti a celé to působí příliš opatrně.

Ring-O-Ding je ale bonus, píseň přidaná. Vytisková natočila album pod vlivem současného světového popu. Zvolila si ten druh, který se zastavil před branami načechrané produkce a zůstal ještě věrný patrným melodickým linkám. A tak zatímco se zvukové vrstvy na albu s citem snoubí a vytvářejí současně znějící instrumentální polštář pro její zpěv, pěvecké linky se rozbíhají, hledají a občas i nacházejí dobrý směr a emoci.

Foto: Supraphon

Obal alba Kláry Vytiskové.

Nové písně odpovídají duchu popové doby. Jsou v jádru příjemné, při poslechu nevyžadují zásadní pozornost a ještě je v nich dost vzdušnosti na to, aby posluchač vnímal i obsah osobních textů. Nejsou to ale skladby, které si ponese životem jako nezapomenutelné.

Takzvaně hitové parametry nemají, spíše se v nich prosazují aranžérské chytrosti – Ice, Damn (Nice Song Pt. 2), Sweetheart – či pozitivní zjištění, jakým je hlasové souznění Vytiskové a Alberta Černého v písni Gold.

Vytisková má nicméně osobitý projev. Jsou v něm přesně odměřená dávka sexy provokace i intonační a výrazová jistota. A Love Is Gold je slušná deska do všech časů.

Klára Vytisková: Love Is Gold
Supraphon, 42:11

Hodnocení: 65 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám