Hlavní obsah

RECENZE: Odsun Němců jako téma románu

Právo, Lucie Zelinková

Za svůj předloňský debut Na kopci získal Jiří Březina cenu Jiřího Marka za nejlepší českou detektivku. Jeho beletristická prvotina vznikla na popud sázky, druhý román Promlčení už je však cíleným navázáním na autorovu předešlou detektivní tvorbu. I v něm se drží svých osvědčených a fungujících strategií.

Foto: nakladatelství Motto

Obal knižní novinky

Článek

Na Březinově psaní lze vidět sympatickou stylovou autentičnost. Nesnaží se ve vleku trendu severského typu tvorby napodobit švédské a norské autory. Nevkládá do knih tolik krve, drastické scény a distancuje se od zaplétání se do mysli vrahů a ústředních záporných postav.

Stejně jako v knize Na kopci předkládá čtenáři mladého muže, po předchozím elévovi upozaděného policistu, který dostává příležitost vyřešit dávno promlčenou dvojnásobnou vraždu. I tentokrát zapojuje do příběhu svědky z dávné minulosti a pátrá za pomoci dobových materiálů.

Na kopci působilo svou esencí mysteriozity, kterou v sobě neslo. V nové knize ji Březina nahradil silným tematizováním nedávné české minulosti. Děj směřuje do malé pohraniční vesničky, jejíž život a především obyvatele výrazně poznamenal poválečný odsun Němců. Vedle toho vzpomíná sametovou revoluci a činí z ní jeden z důležitých prvků příběhu.

I tentokrát má autor na kontě velmi dobře vystavěný příběh, sestavený z několika časových toků. Prolíná současné dění s vyprávěním o minulosti z úst kontroverzního politika, zainteresovaného do vražd, o které se v knize jedná. V těchto dvou liniích mu však na mnoha místech ujela ruka směrem k jisté nepravděpodobnosti, plochosti a až neuvěřitelnosti postav.

Přestože v duchu literárních pravidel hlavní postavu dostatečně představil, nezvládl ji vybarvit tak, aby byla fungující a nezůstala jen plochou figurkou pátrající po pravdě a bezbarvým subjektem, skrze jehož oči čtenář rozplétá celý příběh.

I tak je ale Březinův počin výrazným titulem převyšujícím běžnou tuzemskou knižní detektivní produkci.

Jiří Březina: Promlčení
Motto, 248 stran, 249 Kč

Celkové hodnocení: 80 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám