Hlavní obsah

RECENZE: O chystané vraždě Nelsona Mandely

Právo, František Cinger

Komisaře Kurta Wallandera vytvořil v literárním světě švédský herec, dramatik, režisér a především úspěšný prozaik Henning Mankell (66). Více než dvacet let po původním vydání se v české verzi dostává na náš trh jeho třetí detektivní próza Bílá lvice.

Foto: nakladatelství Host

Henning Mankell: Bílá lvice

Článek

V roce 1993 působila jako nejsoučasnější politický thriller, v němž autor reagoval na zrušení apartheidu v Jihoafrické republice, jemuž chtěla nacionalistická skupina potomků holandských osadníků, přesvědčených o své příslušnosti k vyvolené části lidstva, zabránit za každou cenu.

Bylo třeba zavraždit Nelsona Mandelu, téměř třicet let vězněného představitele odporu k rasové segregaci, s nímž prezident Frederik de Klerk spolupracoval na přípravě prvních svobodných voleb. Rok po vydání knihy se Mandela stal prezidentem JAR.

I s odstupem času jde o poutavou detektivku. Na odlehlém místě v jižním Švédsku zmizela realitní makléřka Louisa Akerblomová, aktivní členka metodistické církve, vzorná manželka a matka. Nález těla provrtaného kulkou ukazuje, že se stala obětí profesionála.

Wallander přijde na to, že vše nějak souvisí s krycí linií zločinu, který se má spáchat daleko na jihu zeměkoule. Aby nepadlo podezření na bílé obyvatele JAR při provedení Mandelovy vraždy, musí se připravit klamavé stopy.

Mankellův román získal další rozměr sledující nejen detektivní linii.

Mankell využil svých znalostí, které získal jako divadelník spojený od roku 1986 s Divadlem Avenida v mozambickém Maputu. Citlivě vnímal dění v zemi na jihu Afriky. Je pozoruhodné, že nejpůsobivější části prózy nejsou ani tak Wallanderův souboj s vrahem jako dění vyprovokované prezidentem de Klerkem. Když se dozvěděl o indiciích chystané vraždy, pověřil mladého pracovníka prokuratury Georga Scheeperse, aby důvěrně zjistil, co je na tom pravdy.

Mankellův román tak získal další rozměr sledující nejen detektivní linii, ale především vnitřní život lidí prosazujících v JAR demokracii a budoucí mírové soužití černého a bílého obyvatelstva. Dovedně také pracuje s tajemstvím, někdy nevysvětleným.

Rozsáhlý román ukazuje, proč je Mankell autorem oslovujícím svět. Odkrývá totiž vnitřek člověka s temnými zákoutími, která ovšem jeho bytí ovlivňují více, než by sám chtěl.

Henning Mankell: Bílá lvice
Host, přeložila Helena Stiessová, 526 stran, 329 Kč, e-kniha 189 Kč

Celkové hodnocení 85 %

Reklama

Výběr článků

Načítám