Hlavní obsah

RECENZE: Národopisné muzeum vystavuje artefakty z historie trampingu

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Typicky českého fenoménu trampingu si všímá výstava v Národopisném muzeu. Její organizátoři vymysleli zajímavou formu prezentace tohoto společenského jevu dvacátého století. Expozici nazvali poněkud netypicky Trampská abeceda. Pod každým písmenem se skrývá jedno heslo, které představuje určitý pojem z trampského života. Ten je pak definován a také přiblížen originálními artefakty.

Foto: PRÁVO – Jan Šída

Batoh tele je klasickým trampským vybavením.

Článek

Například pod písmenem Š najde návštěvník heslo Šerif a vysvětlení, že se jedná o pojmenování předáka osady. A k podpoření dojmu je ve vitríně vystavená hliníková hvězda, aby měl každý před sebou hmatatelný důkaz.

Už při cestě k výstavnímu sálu nabyde každý dojmu, že vchází do skutečné trampské osady. Nad schody ve vstupní hale se skví majestátný totem. Na jeho špici trůní sova s roztaženými křídly, zatímco dřík obtáčí zelený had. Zábradlí schodiště zdobí památeční vlajky osad a lemují návštěvníkovi cestu do lůna trampské historie.

Foto: PRÁVO – Jan Šída

K trampingu patřila vždy indiánská symbolika.

Zřejmě nejvýraznější vystavenou památkou je maketa indiánské kánoe postavená dle starých postupů. Divákovi se tak naskýtá jedinečná možnost vidět i vnitřní konstrukci plavidla, systém kladení žeber a jejich ukotvení.

Dalšími atraktivními exponáty jsou trampské nože. Některé z nich mají charakter téměř uměleckých výtvorů s nápaditým zdobením jílce, čepele i pouzdra. Jiné zase udiví svou netypickou úpravou, nechybí ani zkrácený a vylepšený vojenský bajonet.

Na výstavě nemůže absentovat ani ikona všech trampů, typická podlouhlá torna zvaná „Usárna“ (podle písmen U. S., které měly na sobě originály z výstroje americké armády), ani zvláštní batoh pokrytý hovězí kůží. Tomu trampové říkali slangově tele. Opět ho můžeme vypátrat ve vybavení mnoha armád, které působily na našem území.

Foto: PRÁVO – Jan Šída

Indiánská kánoe je bezpochyby nejvýraznějším exponátem výstavy.

Armádní výstrojní součástky byly u trampů velmi oblíbené. Kromě již zmíněných batohů výstava ukazuje také některé typy maskovacích bund. Proslulá je blůza s kamufláží jehličí, která patřila do vybavení československé lidové armády.

Expozice přibližuje trampskou subkulturu a ukazuje ty nejzásadnější památky z její historie. Důležité také je, že se sbírka stále rozrůstá a že do ní přispívá i veřejnost. V současnosti už sbírkový fond zahrnuje tisíce památek. Tramping je totiž výrazným českým specifikem, tudíž by bylo škoda na něj zapomenout.

Trampská abeceda
Národopisné muzeum, Praha, do 15. března 2014

Celkové hodnocení: 75%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám