Hlavní obsah

RECENZE: My proti vám. Backman znovu zkoumá strasti i slasti bytí

Právo, Jindřich Göth

Vrátit se znovu na místa, kde to už znáte a kde jste toho už hodně prožili, může být ošemetné, ale švédský spisovatel Fredrik Backman to v románu My proti vám, který navazuje na loni vydaný Medvědín, zvládl skutečně na výbornou.

Foto: Host

Obal knižní novinky

Článek

Zprvu to sice trochu trvá, než se začtete, příběh se rozjíždí pozvolna, Backman jednak rekapituluje nejdůležitější události předchozí knihy, jednak věnuje docela dost prostoru politikaření a zákulisním čachrům v medvědínském hokejovém klubu poté, co došlo k onomu bez nadsázky fatálnímu incidentu mezi Mayou a hokejovým zázrakem Kevinem.

Vše, co Kevinův alkoholem nadopovaný chtíč a násilím vynucená milostná přízeň rozpoutala, tvoří páteř My proti vám. Atmosféra v Medvědíně je ještě vyhrocenější, a to nejen pokud jde o věčnou rivalitu se sousedním Hedem a jeho hokejovým týmem. Hokej je sice pro obyvatele Medvědína vším, ale je tu ještě tolik dalších každodenních trápení, starostí a dramat, kterými si místní musejí chtě nechtě projít. Protože nikdo neuteče svému osudu, ať se snaží sebevíc, ať třeba opravdu běží, stejně jako zabejčený Benji, který bude muset čelit svému asi nejtěžšímu životnímu rozhodnutí. Dokáže tenhle rváč s křehkou duší přijmout tak silnou odpovědnost, jakou na jeho bedra hodlá vložit nová trenérka medvědínského klubu Zacki?

Backmanovou největší předností je dokonalé pochopení složitosti lidské duše. Jeho postavy jsou plnokrevné charaktery, pro něž máme pochopení a s nimiž soucítíme i v okamžiku, kdy provedou něco zavrženíhodného. Soudit je totiž náramně jednoduché, ale snažit se pochopit a odpustit dá mnohem větší práci.

A přesně tohle Backman ve svém románu dělá. Nesoudí, neukazuje na nikoho prstem, příčí se mu dát svým hrdinům striktně černý, nebo naopak bílý nátěr. Kdo je větší gauner? Rváč a násilník v černé bundě, který ale, když je třeba, jde a zcela nezištně přiloží ruku k dílu a zastane se utiskovaného, nebo uhlazený politik, kterému jde samozřejmě jen a jen o „veřejné blaho“?

A když parta těch nejdrsnějších medvědínských hokejových „ultras“ zavrhne svého dosavadního hrdinu Benjiho jen proto, že jeho srdce bije pro mužskou náruč, vlastně jejich počínání chápeme. Jsou to lidé, pro které je hokej vším. Naplňuje jejich životy, a když se dozvědí, že jejich hrdina nezapadá do předem dané představy „drsného chlapáckého hokejisty“, nedovedou se s tím smířit a vyrovnat.

Někde v hloubi duše cítí, že Benji je všechny vlastně svým způsobem převyšuje. Že si s sebou nese určité tajemství, které jejich životům chybí. Jak to říká postava Jiřího Macháčka ve filmu Horem pádem? Bůh není. Proto fandím...

My proti vám je vzácná kniha. Není jen o hokeji nebo o sportu. Je o všem, co dělá člověka člověkem.

Fredrik Backman: My proti vám

Host, překlad Helena Matochová, 440 stran, 314 Kč

Celkové hodnocení 100 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám