Hlavní obsah

RECENZE: Michal Viewegh se vrací na výsluní

Právo, Lucie Zelinková

Po předchozí próze Můj život po životě, která byla silně pod vlivem zdravotních událostí autora, se Michal Viewegh částečně oprostil od teskného sebezpytu a lítosti nad sebou samým, a jak napovídá titul nové sbírky povídek, vrací se zpět do literární hry.

Foto: nakladatelství Druhé město

Obal knižní novinky

Článek

Nabízí třináct povídek, ve kterých volně navazuje na postavu Oskara z Povídek o manželství a sexu. Přestože se ani tentokrát zcela pochopitelně neoprostil od autobiografického vyprávění o vlastní nemoci a následné fyzické i psychické rekonvalescenci, kniha už není tolik ukňouraná jako předchozí deníkový záznam.

Přes zjevnou snahu nezahltit čtenáře vlastním osudem v něm však zůstala pokora. Postava Oskara už není tolik maskulinní, pohrdavá, přezíravá, neadoruje nevěru. Po prodělání totožné nemoci jako Viewegh, jemuž v roce 2012 praskla aorta, čemuž podlehne v průměru devět lidí z deseti, je Oskar pokornější, uvážlivější a objevují se v něm namísto uvažovaných „loveckých“ sklonů prvky lítosti nad tím, že ublížil ženě.

Jak autor prohlásil, povídkový soubor je předstupněm k návratu k románu, na kterém pracuje. Podle svých slov si však není ještě zcela jist, zda s výpadky paměti dokáže v hlavě udržet románovou příběhovou linii. Každou z nepříliš dlouhých povídek předznamenává ilustrace Josefa Bolfa. V tomto výběru lze spatřit záměr autora podtrhnout trpící vyznění.

Bolfova tvorba je záměrně plná deprese, zohyzděných těl, utrpení a smutku. Jako by stahovaly atmosféru knihy níž, zpátky k výčtu neduhů a strastí.

Uslzená terapie, jakou byla předchozí kniha Můj život po životě, se svým odrazem v knize nové smrskla do několikastránkového výčtu strastí a neduhů, které postavě a taktéž samotnému autorovi zůstaly. Ufňukanost, kterou mnoho čtenářů v předchozí knize odradil, však tentokrát odhodil stranou.

Byť je zřejmé, že svůj boj ještě zcela nevyhrál, nedává mu v první polovině knihy téměř žádný prostor, ve druhé polovině začne postupně prosakovat, až se stane ústředním motivem povídky.

Oproti dřívější tvorbě znatelně ubylo humoru.

Celkové vyznění je o poznání depresivnější, zarmoucenější, v knize je mnoho momentů, ze kterých prýští atmosféra bezvýchodnosti.

Michal Viewegh: Zpátky ve hře
Druhé město, 219 stran, 289 Kč

Celkové hodnocení: 75 %

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám