Hlavní obsah

RECENZE: Mara miluje Blanchettovou ve filmu Carol

Právo, Věra Míšková

Se šesti nominacemi vstupoval do letošního oscarového klání snímek Carol režiséra Todda Haynese. Cate Blanchettová ji měla za hlavní a Rooney Mara za vedlejší roli, oceněny byly například i kamera a kostýmy.

Foto: Bontonfilm

Cate Blanchettová jako filmová Carol.

Článek

Zlatou sošku si však z tvůrců filmu neodnesl nikdo, přestože právě kamera snímá atmosféru New Yorku padesátých let dokonale, oblečení, make-up i účesy jsou jako z dobových módních žurnálů a výkony obou hereček jsou nezpochybnitelné. Jenže tentokrát je právě v té dokonalosti možná kámen úrazu.

Děj, který vychází z knihy Patricie Highsmithové, je příběhem osudové lásky dvou žen v době, kdy vášeň mezi osobami stejného pohlaví bylo více než dobré úzkostlivě tajit. Filmové hrdinky se potkávají v adventním čase v obchodním domě. Carol, elegantní dáma z lepší společnosti a vdaná matka, právě prochází komplikovaným rozvodovým řízením a Therese, nezkušená naivní prodavačka brigádnice, kouká (inu nejspíš) odkud vítr fouká.

Mezi oběma ženami to okamžitě zajiskří, ale vztah se buduje velmi zvolna stejně jako celý film. A je vcelku zřejmé, že budoucnost žádnou nemá.

Pomalé vláčné záběry nabízejí zprvu příjemné dívání na všudypřítomnou kultivovanost a graciéznost, ale po chvíli až překvapí absencí přenosu emocí z hrdinek na diváky. Z jejich tu unylých, jindy rozervaných pohledů s minimem dialogů divák sice pochopí, oč tu běží, ale nechá ho to vcelku chladným, protože velmi chladný je i film. Nedochází v něm k vypjatým situacím, překvapivým zvratům ani posunům.

Obě ženy se chovají zdrženlivě, jediná vášnivější scéna nestačí k tomu, aby s nimi diváci jejich vzájemnou vášeň procítili. A zatímco do srdcí obou hrdinek se údajně vkrádají silné city, do duší diváků se zvolna vkrádá chlad a posléze i nuda.

Carol je zkrátka z onoho druhu filmů, jimž nemáte mnoho co vytknout, ale rozhodně nechytí za srdce a z hlavy se vytratí stejně snadno jako pára nad hrncem.

Carol
Režie: Todd Haynes, hrají: Cate Blanchettová, Rooney Mara, Kyle Chandler a další.USA 2015, drama, 118 min.

Celkovédnocení: 60 %

Reklama

Výběr článků

Načítám