Hlavní obsah

RECENZE: Kniha Turbulence nabízí obyčejné příběhy, v nichž se létá

Právo, Jaroslav Špulák

Jedenadvacáté století začalo teroristickými útoky na americká města a přineslo strach, že letadla mohou být v budoucnu používána jako zbraň. To se nepotvrdilo a letecká doprava je dnes nejbezpečnější na světě.

Foto: Akropolis

Obal knihy

Článek

Postavy knihy Davida Szalaye Turbulence to vědí. Když si v první povídce hrdinka obavy přece jen připustí, hned jí dojde, že jsou hloupé, protože statistiky hovoří jasně.

V knize sestavené z dvanácti povídek spojených s několika tisíc kilometrů dlouhými lety ale o samotné létání tolik nejde. V některých se dokonce jen tak „mihne“. Důležitější jsou příběhy, které jsou vzájemně spojené a vlastně knihu mění v román.

Zatímco v jednom se v hlavní roli vyskytuje jedna osoba, v dalším je to ta, která v předešlém hrála úlohu vedlejší. Szalay tak konstatuje, že každý lidský život je jedinečný a má svůj příběh, který se sice leckomu může zdát nezajímavý, či dokonce nepodstatný, ale pro toho, kdo jej prožívá, je jediný důležitý.

K vyprávění nepotřebuje dramatické zvraty. Pravda, tu a tam se v knize umírá, což je tradiční prostředek k tomu, jak dosíci dramatičnosti a vyprovokovat emoce. Především však jde o obyčejné lidské příběhy, leckdy dokonce tak běžné, že by snad ani nemusely být vepsány do knih.

Montrealský rodák Szalay, nyní žijící v Budapešti, představuje životy, které jsou chaotické, pronásledované hrozbou nemoci, bankrotu či domácího násilí, životy se zvířecími pudy i plné lásky a pokory. Slovo turbulence tak není vztažené pouze na fázi letu, nýbrž i na životní eskapády.

Szalayovo vyprávění je lehké. Nenese stopy po námaze a křečovitosti, má v sobě naopak dychtivost zachytit každodenní malá dramata.

A mimoděk podotýká, že jedenadvacáté století se ve značné míře odehrává i několik kilometrů nad zemí nebo na přeplněných letištích.

David Szalay: Turbulence
Akropolis, překlad Lukáš Novák, 110 stran, 219 Kč

Hodnocení 80 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám