Hlavní obsah

RECENZE: Karikova Trhlina nese šílenství

Právo, Jaroslav Špulák

Slovenský spisovatel Jozef Karika obdržel letos v září za knihu Trhlina (2016) Cenu čtenářů v prestižní anketě Anasoft litera. Po podobně laděných románech Strach (2014) či Tma (2015) byl tak korunován na tamního krále mysteriózního thrilleru, přičemž Trhlina dosahuje kvalit některých děl světových mistrů tohoto žánru. Argo ji dnes v rámci Velkého knižního čtvrtku vydává v českém překladu.

Foto: nakladatelství Argo

Obal knižní novinky.

Článek

Karika ve svém příběhu zůstal doma, v pohoří Tribeč na západním Slovensku. Právě tam se odehrává příběh, který mu vyprávěl Igor, mladý muž, jenž se řízením osudu dostal k dávné záhadě z uvedené oblasti.

Spisovatel si jeho vyprávění nahrál a přepsal, přičemž v něm zanechal poznámky i odbočení, které si Igor při popisu dopřál. V knize fungují jako nenápadný prvek uvěřitelnosti.

Foto: ČTK

Slovenský spisovatel Jozef Karika.

Otázky, které nahánějí husí kůži

Na internetu lze skutečně nalézt starší články o tom, že v Tribeči mizí beze stopy lidé. Při pátrání po jejich pozadí Karika několikrát pochyboval, nicméně Igorův příběh byl prý tak zajímavý, že mu dal literární tvar. Alespoň taková je jeho verze.

Igor a jeho tři přátelé se po sérii schůzek a dohadů rozhodli Tribeč navštívit. Zažili v něm ale děs, hrůzu a strach, které přicházely pomalu, nenápadně, plíživě.

Historku o hledání zaměstnání proměnil Karika v úderný horor, pro který mu stačila jedna stará záhada, čtyři rozdílné a názorově nesourodé osobnosti na výpravě za ní a popis toho, jak se příroda v dané oblasti chovala.

V Trhlině je cítit šílenství, ze kterého se vynořují otázky, jež nahánějí při čtení husí kůži. I přes odkazy na filmy Blair Witch, Hory mají oči, Texaský masakr motorovou pilou nebo epizodu Studna ze seriálu Třicet případů majora Zemana, které trochu obrušují hrany důvěryhodnosti, je to dílo, po jehož přečtení je jedno, jestli jde o mystifikaci, nebo pravdivý příběh.

Jozef Karika: Trhlina
Argo, překlad Jiří Popiolek, 336 stran, 349 Kč

Celkové hodnocení: 90 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám