Hlavní obsah

RECENZE: Finské podivno dorazilo k nám

Právo, Lucie Zelinková

Loni se na český knižní trh dostala první vlaštovka, nesoucí v sobě tzv. Finnish Weird, původně Suomikumma neboli finské podivno. Bylo to v podobě knihy Literární spolek Laury Sněžné od Pasiho Ilmari Jääskeläinena.

Foto: nakladatelství Pistorius a Olšanská

Obal knižní novinky.

Článek

Na jeho započatou linii teď navázala antologie finských fantaskních povídek Lesní lišky a další znepokojivé příběhy. Ty jsou výběrem současné finské povídkové tvorby a přinášejí osvěžující a vesměs velmi kvalitní nový náhled na psaní do českého literárního prostoru.

Literární spolek Laury Sněžné tehdy ještě balancoval na hraně magického realismu a finského podivna, s lehkým úkrokem směrem k prvnímu směru. Lesní lišky a další znepokojivé příběhy přinášejí průřez povídkovou tvorbou, inspirovanou fantasy a sci-fi, místy i severským magickým realismem.

Na domácí půdě žánr v posledních letech získává na oblibě, přičemž hojné inspirace si bere, podobně jako fantasy žánr, ze severských legend a mytologie. Vedle Jääskeläinena je dalším českému čtenáři známým autorem Johanna Sinisalová, která má na svědomí román Jádro Slunce, sci-fidystopický text, který polemizuje o roli ženy ve futuristické společnosti.

Podivnost je popisem, který na texty asi nejlépe sedí. Mají kolísavou hodnotu, přičemž úvodní povídka Transit, která si pohrává s aktuálním motivem v literatuře, a to autismem, by obstála jako vynikající i v obecnějším měřítku. Jedná se o výjimečný, nevtíravě silně emocionální a zcela nápaditý text, vystavěný a podaný s citlivostí ke čtenáři i tématu.

Do každého z textů vstupuje imaginace, která se otírá o jednotlivé věty, přichází a odchází ve vlnách a povětšinou zanechává čtenáře v němém úžasu. Samozřejmě je toto dáno i tím, že v českém literárním prostoru nejsme na náměty ani přístupy, které autoři užívají, zvyklí.

Lesní lišky a další znepokojivé příběhy, které mají na svědomí studenti Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v rámci překladatelského semináře, jsou důstojným zástupcem svého žánru a současné finské fantasy povídky samotné. Okouzlí jak svým obsahem, tak exotikou, kterou tematicky i formálně přinášejí.

Kolektiv autorů: Lesní lišky a další znepokojivé příběhy
Pistorius a Olšanská, 128 stran, 169 Kč

Celkové hodnocení: 90 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám