Hlavní obsah

RECENZE: Film Mladý Ahmed varuje před fanatismem

Právo, Věra Míšková

Filmy belgických bratrů Jeana-Pierra a Luca Dardennových patří ke stálicím především canneského festivalu, ale s dobrým ohlasem se promítají i na dalších filmových přehlídkách včetně Karlových Varů. Své příznivce mají i mezi náročnějšími diváky.

Mladý Ahmed Video: Film Europe

 
Článek

Od roku 1999, kdy hned napoprvé získali canneskou Zlatou palmu za film Rosetta, už uvedli na francouzské Riviéře šest dalších děl. Druhou Zlatou palmu dostali za Dítě, Velkou cenu za Kluka na kole, Mlčení Lorny získalo Cenu za scénář a letošní Mladý Ahmed Cenu za režii. Filmy mají silný sociální náboj, soustředí se na detaily v životě jednotlivce uvnitř společnosti, týkají se aktuálních témat, která zobrazují s velkou naléhavostí.

Ahmed je chlapec ze smíšené rodiny na rozhraní dětství a dospívání. Po matce Belgičan, po otci Arab se rozhodne právě v tomto citlivém věku, že se po vzoru jednoho ze svých bratranců stane tím pravým muslimem. Jeho život se tak od základu změní.

„Co se to s tebou stalo, vždyť ještě nedávno jsi hrál počítačové hry?“ ptá se zoufalá matka chlapce, kterého najednou nejvíc zajímají pravidelné modlitby, neustále si myje ruce a vyplachuje ústa. Jeho pohled míří většinou k zemi.

A co hůř, jeho učitelka arabštiny, která se snaží dětem přiblížit jazyk populární formou, se jen kvůli tomu stane jeho nepřítelem. Nepřítelem, jenž špiní víru a korán a nezaslouží si žít. Ahmed má vražedný plán…

Dardennové ve filmu velmi přesvědčivě ukazují, jak fanatismus může posunout člověka na samu hranici soudnosti. Dokumentaristický styl, s nímž filmaři sledují především Ahmeda ve velmi dobrém podání debutujícího a talentovaného Idira Bena Addiho, vtahuje diváky dovnitř jeho nemocné duše a člověk si jen přeje, aby se uzdravila.

Téma fanatismu má v pojetí Dardennových širší rozměr než jen ten, který se týká jakéhokoli náboženství. Ukazuje, že propadnout čemukoli až na hranici soudnosti je velmi nebezpečné a je třeba před tím v současné době stále naléhavěji varovat. A to belgičtí bratři umějí.

Mladý Ahmed
Belgie/Francie 2019 Režie: Jean-Pierre Dardenne a Luc Dardenne, hrají: Idir Ben Addi, Olivier Bonnaud, Victoria Bucková a další

Hodnocení 70 %

RECENZE: Stáří, které už se nebojí, bojuje po svém

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám