Hlavní obsah

RECENZE: Fáma ve znamení otázek ohledně přijetí nové identity

Právo, Tereza Frýdová

Psychologický thriller s názvem Fáma je debut britské spisovatelky Lesley Karové. Nutno přiznat, že spíše než o thriller se jedná o psychologický román. Nicméně je zdařilý, propracovaný a zaobírá se zajímavým tématem.

Foto: Ikar

Obal knihy

Článek

Hlavní hrdinka příběhu je svobodná matka, realitní makléřka Joanna. Právě se se svým pětiletým synem Alfiem přistěhovala do přímořského městečka Flinstead. Jednoho dne zaslechne fámu o vražedkyni Sally McGowanové, která tam údajně pod novou identitou žije. Joanna ve volném čase navštěvuje čtenářský klub a právě tam, pod vidinou větší obliby u tamních matek, předá informaci dál.

Možností, že je fáma pravdivá, je současně fascinovaná. Snaží se proto zjistit více o případu, kdy desetiletá dívka zabila pětiletého Robbieho Harrise. Neověřená zpráva se postupně šíří městem dál, až ovlivňuje téměř všechny jeho obyvatele.

Příběh je vyprávěný z pohledu hlavní hrdinky v první osobě. Joanny styl přemýšlení je poutavý, přesvědčivý a je tudíž snadné se s ním ztotožnit. Popis patří mezi autorčiny silné stránky a je logické, že je na něm většina díla vystavěna. Text funkčně ozvláštňují články z novin, které Joanna po nocích pročítá.

Kromě toho má děj dobře vyfabulovaný zvrat. Nicméně pro některé čtenáře může být zklamáním, že přichází poměrně pozdě (až v poslední čtvrtině díla) a napětí je tak v knize celkem spíše poskromnu.

Lesley Kara: Fáma
Ikar, překlad Naďa Špetláková, 288 stran, 379 Kč

Hodnocení: 80 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám