Hlavní obsah

RECENZE: Evaristová výstižně promlouvá hlasy Afrobritek

Právo, Kristýna Čtvrtlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britsko-nigerijská literátka Bernardine Evaristová se ve své tvorbě často vrací ke kořenům a sociálnímu konstruktu genderu. Nejinak je tomu u románu Dívka, žena, jiné, za nějž po boku kanadské autorky Margaret Atwoodové loni získala prestižní Man Bookerovu cenu.

Foto: Host

Obal knihy

Článek

Tucet protagonistek spojuje, minimálně na začátku každého příběhu, ženskost, rodinný původ s britskou a africkou linií a sebevědomí, s nímž si prorážejí cestu z jejich pohledu patriarchálně nastaveným systémem. Všechny tak naplňují

charakteristiku, jež je Evaristové vlastní a kterou umí věrně reflektovat pro čtenáře.

Autorka barvitě líčí životy potomkyň imigrantů, drzých adolescentek z generace mileniálů, zkušených žen ve zralém věku i jejich moudrých matek a babiček se vzestupnou či naopak sestoupivší křivkou dobývání si důstojného místa v nehostinném prostředí.

Sahá od intelektuálek s fluidní sexualitou, přes usedlé dámy až po zástupkyně spodní společenské vrstvy, které se nevymanily z předurčeného postavení. V průběhu děje se osudy načrtnutých postav jemně proplétají, až se na konci slijí do jednoho rozhodujícího okamžiku.

Kýženou svobodu ženského pokolení a odstranění nerovností jako by symbolizovala hravá podoba prózy.

Evaristová ji nesvazuje důsledným používáním interpunkčních znamének, jednotlivé věty natažené do celé podkapitoly rozsekává na tematicky celistvé řádky, čímž se přibližuje volnému verši.

Její styl je výstižný a pohlcující. Subtilně naráží na hluboce usazené rasové předsudky a o strašných věcech, které mnohdy úmorný život přináší, dokáže pojednávat básnivě a lehce. Občas je však oné poetiky v textu přespříliš a dostává se na hranici zbytného sentimentu. Nutno dodat, že o výborný překlad románu se přičinila Viktorie Hanišová.

Bernardine Evaristová: Dívka, žena, jiné
Host, překlad Viktorie Hanišová, 437 stran, 429 Kč

Hodnocení 80 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám