Hlavní obsah

RECENZE: Dosud neznámý Malý Mikuláš

Právo, Jindřich Göth

Povídky o školákovi Mikulášovi a jeho přátelích z pera spisovatele Reného Goscinnyho jsou notoricky známé. Málo se ovšem v našich končinách ví, že tenhle klučina původně vznikl jako komiksová postava.

Foto: Albatros

Obal knižní novinky.

Článek

Jeho příhody se poprvé objevily v roce 1955 na stránkách belgického deníku Le Moustique a později je Goscinny a kreslíř Jean-Jacques Sempé tvořili pro noviny Sud Ouest.

K českému čtenáři se takto zpracovaný Mikuláš dostává vůbec poprvé, na stránkách krásně vypravené knížky, která každého fanouška tohohle francouzského školáka chytí za srdce. Při čtení a prohlížení si znovu uvědomí kongenialitu a vzácné souznění dvou výrazných tvůrčích osobností francouzské literatury.

René Goscinny, kromě jiného autor komiksů o Asterixovi, byl nadán úžasným talentem nahlížet na dospělácké záležitosti a trable průzračně čistou dětskou optikou.

I na zdánlivě omezeném prostoru jedné stránky dokázal vystavět vtipný a skvěle vypointovaný příběh, který by ovšem nefungoval tak skvěle, kdyby mu tvář a podobu nevtiskl kreslíř Jean-Jacques Sempé.

Jeho práce je zcela jedinečná, nezaměnitelná. Úžasný smysl pro detail, zkratku, dokonalá práce s charakterem jednotlivých postav, s výrazem jejich tváře, který řekne víc než tři odstavce textu. Při pečlivém prohlížení jeho kreseb lze najít další maličkosti a vtipy, které činí Mikuláše tak jedinečným. Jedno bez druhého by nemohlo fungovat, ale na rozdíl od dobře známých knižních vydání Mikulášových patálií, které stojí přece jen více na textu a kresby jsou „jen“ jeho fenomenální ilustrací, zde je králem Sempé.

Srovnávat povídky a komiksy nemá cenu. Kniha je základ, úhelný kámen, z něhož vznikl roztomilý, poetický svět, zalidněný úžasnými figurkami – Vendelínem, Fridolínem, Albínem, dohlížitelem Polívkou, Lojzičkou a dalšími. Ty sice na stránkách téhle knížky nejsou – je na nich ale soused pan Durda –, zato se nabízí jedinečná příležitost konečně zjistit, jak to celé začalo. A jedním přečtením to nejspíš nekončí.

Sempé, Goscinny: Malý Mikuláš

Albatros, překlad: Kristýna Brunclíková, 48 stran, 249 Kč

Celkové hodnocení 100 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám