Hlavní obsah

RECENZE: Černý jestřáb na moři. Somálci unesli Hankse

Novinky, Stanislav Dvořák

Strhující americký thriller Paula Greengrasse Kapitán Phillips je ukázkou toho, jak se tenhle žánr má dělat bez efektů a klišé. Film atmosférou volně připomíná drama Černý jestřáb sestřelen, scénář vychází ze skutečných událostí a poukazuje na katastrofální situaci v Somálsku a okolí.

Foto: Falcon

Somálští bandité nepřijeli na kafe.

Článek

Kapitán Phillips je normální stárnoucí chlapík, který se příkladně stará o rodinu a nadává na poměry (firma šetří, časy jsou zlé atd.). Když vypluje s obchodní lodí na cestu kolem pobřeží Afriky, má podivný pocit, že se něco stane. Nařídí bezpečnostní cvičení posádky a sotva proběhne, uvidí blížící se čluny somálských pirátů. Jsou spíše jednodušší a rozhádaní a ani jich není mnoho, jenže mají samopaly. A ty Phillips a jeho muži nemají.

Vyzkouší všechny finty, jakými se dají čluny setřást (manévrování, silný proud vody z hadice, falešná hlášení vysílačkou), ale piráti se vracejí a jednomu člunu se podaří přirazit k lodi a vylézt nahoru. Začíná brutální psychologická hra o život, v níž se lovec rychle může stát obětí.

Foto: Falcon

Kapitán chladně zvládá situaci. Hlavně nestřílet.

Hanks hraje kapitána výtečně - suchý a docela chytrý chlápek, který vyjednává v katastrofální situaci. Snaží se nedávat najevo emoce a piráty umí občas vmanipulovat tam, kam chce. Ani oni ale nejsou úplně tupí. Tuší, že v něčem lže, a donutí ho otevřít strojovnu, kde se schovává několik mužů. A to je jen začátek více než dvouhodinového filmu.

Scénář dobře dávkuje napětí a minimalizuje hollywoodskou limonádovost. To, že se v kritických chvílích kapitán vrací k myšlenkám na rodinu, působí logicky, nikoliv  lacině. Nenápadně také naznačuje již dlouho známý fakt, že za hroznou situaci v regionu mohou částečně i nenasytné korporace, které doslova luxují moře a vymlátí vše živé. Malí rybáři pak nemají co jíst.

Diváci si užijí také atraktivně nasnímané letecké záběry moře, lodí a jednotek SEAL v akci. Akční scény přitom nepůsobí nijak nafoukle, neefektní věcný Greengrassův styl funguje, tak jak to známe z jeho starších věcí (Let číslo 93, Krvavá neděle).

Celkové hodnocení: 85%

Reklama

Výběr článků

Načítám