Hlavní obsah

RECENZE: Aquaman vs. Spider-Man. Humor a nadsázka pomáhá oběma filmům

Právo, Věra Míšková

Týden před vánočními prázdninami přicházejí do kin dva superhrdinové, na které fanoušci čekali, protože oba přinášejí něco nového: ve zcela originálním podmořském světě žije Aquaman a v animované podobě přichází Spider-Man ve filmu s podtitulem Paralelní světy.

Foto: Vertical Ent.

Hlavní postavu Aquamana hraje Jason Momoa.

Článek

Jako komiksová postava se Aquaman „narodil“ už v roce 1941 v DC Comics, ale filmový příběh, na němž se podíleli s dalšími scenáristy i režisér filmu James Wan a producent Geoff Johns, čerpá z Johnsonova komiksu Aquaman z The New 52, série z roku 2011.

Hlavní postava Arthur Curry, kterého hraje Jason Momoa, je po otci napůl člověk, po matce obyvatel bájné Atlantidy. Vyrostl na souši a teprve jako dospělý se dozvídá o svých nevídaných schopnostech: umí dýchat pod vodou, neskutečně rychle plave, v nebezpečném a temném prostředí největších hlubin oceánů je jako doma a dokáže se dorozumět s podmořskými živočichy. Na souši pak dokáže používat mimořádně silné svaly i mimořádně vyvinuté smysly.

A protože byl zrozen k tomu, aby se stal atlantským králem, musí najít ztracený trojzubec, neboť v něm spočívá moc Atlantidy: v rukou skutečného krále spojuje, v nesprávných rukou ničí. Aby ho Arthur našel, musí se společně s princeznou podmořského království Xebel Merou vydat na dobrodružnou pouť mořem i souší.

Tím hlavním je v tomto jinak celkem standardním superhrdinském filmu jeho vizuální stránka, vytvoření podmořského světa, s nímž si tvůrci opravdu vyhráli a stvořili svět docela nový. Pro jeho obyvatele je voda totéž, co pro pozemšťany vzduch. A ocenění zaslouží i lehká nadsázka a humor zejména ve vztahu Arthura a Mery, jejichž špičkování superhrdinský snímek sympaticky polidšťuje.

Foto: Falcon

Spider-Man: Paralelní světy

Animovaný Spider-Man

Humor je také hlavní předností animovaného filmu Spider-Man: Paralelní světy. Spider-Man je superhrdinou na filmovém plátně už hodně letitým a jeho nejnovější podoba je tím, co již poněkud vyčpělou sérii příjemně oživuje.

Spider-Man úvodem jen připomene, jak zachránil svět a dostal se díky tomu i „na nanuky“, a vzápětí poznáme nového filmového hrdinu – hispánského puberťáka Milese Moralese z Brooklynu (Morales se poprvé objevil v komiksech od vydavatelství Marvel v srpnu roku 2011 v Ultimate Comics: Spider-Man). Tento kluk vymýšlel lumpárny a tuze se trápil v elitní škole, kam ho poslal otec. Ale pak se to stalo…

Komiks na plátně

Příběh je chytře vymyšlený, vrství gagy i sebeironii, chrlí nápady, množství postav, drobná ponaučení jako „nemysli na to, že zachraňuješ svět, zachraňuj jednotlivce“ vytváří spider-lidi i množství paralelních světů. Baví mnoha odkazy na komiksový svět, který tvůrci převedli na plátno v důsledné stylizaci a přitom je jejich animace velmi moderní.

Snímek letí v závratném tempu, možná až příliš rychlém, to ale jeho hlavnímu, dětskému publiku určitě nebude vadit. A na své si díky chytrému scénáři a vtipu přijdou i dospělí, kteří neprohloupí, když děti na nového hrdinu doprovodí.

Aquaman
USA 2018, 143 min. Režie: James Wan, hrají: Jason Momoa, Amber Heardová, Patrick Wilson, Nicole Kidmanová a další

Celkové hodnocení 70 %

Spider-Man: Paralelní světy
USA, 2018, 117 min Režie: Bob Persichetti, Peter Ramsey, Rodney Rothman, hrají: Shameik Moore, Jake Johnson, Nicolas Cage, Hailee Steinfeld a další

Celkové hodnocení 70 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám