Hlavní obsah

Rebelky na útěku se Chantal Poullain

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smích přes slzy. Tak trochu jako při sledování grotesek s Charliem Chaplinem by se měl divák cítit při sledování děje v inscenaci Rebelky, která se pod režijní taktovkou Antonína Procházky představí v Praze 21. listopadu. Hra francouzských tvůrců Pierra Palmadeho a Christopha Duthurona se původně v zemi galského kohouta jmenovala Uprchlice.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Chantal Poullain, Štěpánka Křesťanová a režisér Antonín Procházka.

Článek

„To by ovšem nebyl vzhledem k současné situaci v Evropě ten nejlepší název pro tuto tragikomedii, i když i tento výraz vystihuje děj příběhu dvou žen, které sice dělí celá jedna generace, ale které se obě rozhodly změnit svůj dosavadní život a spojil je útěk od dosud prožívané reality,“ uvedl Procházka.

„Já jsem milovníkem grotesek s Chaplinem a moc bych si přál, aby náš příběh vyvolával v divácích stejné představy, jaké zažíváme při jejich sledování. Smích a smutek zároveň,“ doplnil režisér, který v současné době exceluje nejen jako divadelní tvůrce, ale i jako herec v seriálu Ulice.

Francouzská herečka Chantal Poullain představuje v příběhu starší dámu Claude, která utíká z domova důchodců. Mladší a praktičtější Margot v podání Štěpánky Křesťanové prchá z oslavy osmnáctin své dcery. Náhoda je svede ke stejné silnici, kde nejprve soupeří o to, které z nich se podaří dříve stopnout odvoz. Sice se jim to nedaří, ovšem během čekání se mezi nimi vytvoří přátelství a pouto.

Chantal Poullain vydala šansony

Kultura

„Nejsilnějším poselstvím té hry je asi to, že spolu mohou vycházet lidé různých společenských vrstev a odlišných povah,“ uvedla Křesťanová. „Je to krásný příběh dvou žen na útěku, které jdou kousek cesty spolu, nejen po silnici,“ doplnila Chantal, která do inscenace jako skutečná Francouzka tu a tam vnáší slova ve své mateřštině. Ta prý sice ve scénáři nejsou, divák jen tuší, o co jde, ale podle tvůrců to není vůbec na škodu.

Jak režisér a herečky doplnili, v představení vystupují ještě dvě postavy. Ty jsou však imaginární a divák si je musí umět představit, stejně jako atmosféru kolem francouzské silnice. K tomu mu však mimo jiné jistě pomohou kostýmy Lenky Poláškové a scénografie Petra Hlouška. Pražská premiéra se koná 21. listopadu od 19.30 hodin na Malé scéně divadla Studio DVA. Představení bude rovněž hostovat v celé ČR a míří i na Slovensko.

Reklama

Výběr článků

Načítám