Hlavní obsah

Rakousko oslavuje Mozartovy narozeniny

Právo, Jaroslav Rudiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SALCBURK

Superstar pozdního baroka. Nejslavnější syn Salcburku. Nebo alespoň génius a zázračné dítě. Když se v Rakousku hovoří o Mozartovi, žádné z přirovnání jako by nebylo dost dobré a výstižné. Jméno skladatele Wolfganga Amadea Mozarta (1756-1791) je tu tento týden určitě tím nejskloňovanějším a nejcitovanějším. Není divu: právě dnes uplyne dvě stě padesát let od narození pravděpodobně nejslavnějšího skladatele na světě.

Článek

Mozart celý rok Slaví se hlavně na dvou místech - ve Vídni a v jeho rodném Salcburku. Město obklopené zasněženými Alpami žije Mozartem od hlavního nádraží přes malebné uličky a zákoutí až po mohutný středověký hrad. Mozartova tvář září z výkladů obchodů, reklamních poutačů i zapalovačů. Očekává se, že na oslavy do Salcburku dorazí na třicet tisíc návštěvníků z celého světa.

Sehnat ubytování je takřka stejně nemožné jako zakoupit lístky na některé skvěle obsazené koncerty tradičního festivalu Mozartův týden, který začal 20. ledna a ve skutečnosti trvá týdny skoro tři. Patrně nejsledovanějším koncertem bude dnešní slavnostní vystoupení Vídeňských filharmoniků pod taktovkou dirigentské hvězdy Riccarda Mutiho, které zahájí celý Mozartův rok. Vystoupí tu exkluzivní hosté - Cecilia Bartoliová, Thomas Hampson, Mitsuko Uchida, Gidon Kremer, Yuri Bashmet.

Mozart také na ČT a Čro

Koncert přenáší také Česká televize a v úterý ho uvede i rozhlasová stanice ČRo 3 - Vltava. "To je zkrátka událost století. Vyprodáno je snad deset let dopředu," žertuje Gerhard Leskovar z místní turistické kanceláře. Několik měsíců je beznadějně vyprodaná už i čtvrteční generálka. Mozartovi fanoušci však mají šanci sehnat vstupenky například na celoroční řadu koncertů The Best Of Mozart či na vyhlášený letní festival, který letos představí všechny Mozartovy opery.

Mozart prožil v Salcburku dvacet pět let svého života. Složil tu většinu symfonií, koncertních a duchovních skladeb či serenád. V roce 1781 se odstěhoval do Vídně, kde se věnoval skládání oper. Zde také v prosinci 1791 zemřel. Bylo mu pětatřicet. Jeho život nyní zachycuje výstava Viva! Mozart. Otevřena bude právě dnes v salcburské Nové rezidenci na Mozartově náměstí 1 a potrvá až do ledna příštího roku.

V lecčems je unikátní: Mozart tu ožívá v deseti tematických celcích, a to pomocí nejmodernějších multimediálních technologií - projekcí či počítačů. Autoři ji připravovali několik let. "Chtěli jsme nabídnout něco mimořádného. Propojit historii a současnost pomocí moderní techniky," řekl na čtvrteční tiskové konferenci Erich Marx, ředitel společnosti Museum Carolino Augusteum, která výstavu připravila. "Můžete se tu naučit tančit menuet. Objednat si jídlo, které se podávalo v Mozartově době. A samozřejmě se ponořit do jeho hudby."

Vystavena je i řada originálních rukopisů, dopisů, dokumentů či hudebních nástrojů, zapůjčených z muzeí celého světa. "Proč je Mozart po celém světě tak oblíbený? Podle mě oslovuje svými protiklady. Byl to člověk, který na jedné straně vedl obyčejný život, trápily ho všední starosti, jako například nešťastná láska. A pak tu máme jeho nepochybnou genialitu. Tohle všechny fascinuje," domnívá se Marx a připomíná slogan z plakátu, který zve na výstavu: "V každém je kus Mozarta."

Popová hvězda

Další výstavy se během Mozartova roku uskuteční ve dvou salcburských domech, které nesou skladatelovo jméno - v jednom z nich se narodil, ve druhém pak žil a komponoval. Před oběma se nyní fotografují zástupy turistů v zimních bundách, kteří se v mraze vydali po Mozartových stopách. Určitě je dovedou do impozantního salcburského chrámu, kde byl Mozart pokřtěn a později tu působil jako dvorní varhaník.

A dnes večer pravděpodobně zamíří do centra města. To se totiž promění v obří open air - Mozart bude oslavován jako skutečná popová hvězda, která nepatří do muzea voskových figurín (i to v Salcburku je), ale má co říct i současnosti. "Svého" Mozarta si v Salcburku najde každý. Někdo ho potká na výstavě, jiný v cukrárně, kde si objedná porci vyhlášených Mozartových koulí. Někdo si odveze domů zážitek z úchvatného koncertu a cédéčko, někdo tričko nebo spodky s Mozartovým obrázkem. Kdo ví, co by tomu slavný skladatel řekl. Ale možná by o tom spíš něco složil. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám