Hlavní obsah

Rada udělovala pokuty i licence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká televize (ČT) dostala tento týden od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání pokuty v celkové výši 900 tisíc korun, Prima by měla zaplatit celkem 600 tisíc Kč a Nova 50 tisíc Kč. Rada rovněž potvrdila udělení licence společnosti FTV Prima k provozování celoprošného programu Prima Cool a společnosti Digital Broadcasting licenci na vysílání TV Telka v Moravskoslezském kraji.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Vysílací rada udělení pokut oznámila v zápise z jednání, zaslaném médiím. Televize mají právo se proti pokutám odvolat k soudu, což pravidelně činí, většinou úspěšně, takže pokuta se mine účinkem. „Čekáme na písemné vyhotovení rozhodnutí a následně zvážíme další kroky,“ řekla mluvčí Primy Jana Kocová. Obdobně se zachová i ČT a Nova.

Většina pochybení ČT souvisela s tím, že loni na začátku května uváděla sponzora Olympus Mju 850 jako neoddělenou reklamu a u sponzora Kubík, Play!, Ovocné šťávy neoznačila, že se jedná o sponzora. Pokutu televize dostala rovněž za to, že neoddělila reklamu od teleshoppingu.

Umírání na obrazovce, objektivita a vyváženost

Prima dostala pokuty za odvysílání pořadů Nejúžasnější videa světa II. a Myšlenky zločince před 22.00 hodinou, kdy tím mohla ohrozit fyzický, psychický nebo mravní vývoj dětí. V případě nejúžasnějších videí pak šlo i o bezdůvodné zobrazování umírajících nebo trpících osob způsobem snižujícím lidskou důstojnost. Ze stejného důvodu dostala Prima pokutu i za dubnové odvysílání reportáže ve zprávách  o brutálním útoku mladých dívek v Americe na spolužačku.

Nova dostala pokutu 50 tisíc korun za odvysílání reportáže o radarech v okolí Chlumce nad Cidlinou v Televizních novinách loni 28. března. Televize měla porušit zásady objektivity a vyváženosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám