Hlavní obsah

Rada potvrdila miliónové pokuty pro Novu a Primu

PRAHA

Ačkoliv první reality show VyVolení a Big Brother už na Primě a Nově dávno skončily, pokuty za ně dostávají televize stále. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) potvrdila v úterý pokuty ve výši čtyři milióny korun pro Primu a 7,5 miliónu korun pro Novu právě za tyto pořady.

Článek

RRTV o pokutách rozhodla už loni, soud je ale po námitkách televizí zrušil, Rada tak nyní rozhodla znovu a stejně. Trestá tak vulgární slova a erotické scény, které se ve vysílání objevily před desátou hodinou večer, a mohly tak narušit vývoj dětí a mladistvých. Pokutované díly se vysílaly loni v září.

Předseda rady Václav Žák řekl, že soud pokuty zrušil proto, že obě televize neměly možnost nahlédnout do spisu rady týkající se pokut. "Poté, co tu možnost dostaly, rada pokuty obnovila," řekl Žák. Před měsícem ze stejných příčin opět udělila Primě pokuty za díly loňské první řady VyVolených ve výši 11,5 miliónu korun.

Pokuty za první řadu VyVolených dosáhla částky 22,5 miliónu, u Novy za Big Brothera to bylo 43,3 miliónu korun. Obě soukromé televize se proti pokutám odvolaly k soudu a část z nich byla posléze zrušena.

Pokutu dostala i Česká televize

Další pokuty v úterý dostaly Nova a Česká televize za reportáže, v nichž podle názoru rady porušily zákonem stanovenou povinnost poskytovat objektivní a vyvážení informace. U Novy to je 400 000 Kč za reportáž z 28. února s názvem Nakapschováno v cyklu Na vlastní oči. Reportáž se týkala tendru na výběr mýtného. "Nebyl dán prostor protistraně a nebylo také doloženo, že by se protistrana vyhýbala dát vyjádření," uvedl Žák. Konkrétně se to podle Žáka týkalo tehdejšího ministra dopravy Milana Šimonovského.

Stotisícovou pokutu dostala i ČT za příspěvek v hlavní zpravodajské relaci Události z 22. května letošního roku, který se týkal Týdne zdravotnického neklidu. Podle Žáka reportáž obsahovala chybné informace.

Reklama

Související témata:

Související články

Prima znovu dostala pokuty za reality show

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) opět udělila pokuty za reality show. Prima musí zaplatit 11,5 miliónu za loňské srpnové a záříjové díly...

Výběr článků

Načítám